Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Kod zgrade Ambasade Srbije u BiH osvanuo natpis “genocidaši”. Stigla je i reakcija

Foto: Srna

Međusobno uvažavanje sva tri konstitutivna naroda koja žive u BiH, ali i država u regionu, osnovni je preduslov mira i stabilnosti, dodaje se

Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini saopštila je danas da najstrože osuđuje današnji vandalski čin ispisivanja grafita “genocidaši” na zgradi pored ambasade u Sarajevu.

“Pozivamo nadležne organe BiH da, u najkraćem roku, preduzmu mjere iz svojih nadležnosti, kako bi se počinioci ovog dela što prije identifikovali i priveli pravdi.

Također, Ambasada Republike Srbije u BiH poziva predstavnike institucija u BiH da se javno ograde od ovakvih etnički i nacionalno motivisanih dela”, navodi se u saopštenju Ambasade Srbije.

Međusobno uvažavanje sva tri konstitutivna naroda koja žive u BiH, ali i država u regionu, osnovni je preduslov mira i stabilnosti, dodaje se.

Uzimajući u obzir da su na meti vandala danas u Sarajevu i ambasade Slovačke i Mađarske, Ambasada Srbije želi da vjeruje da je ovakvo raspirivanje mržnje samo izolovani slučaj, izveden od strane pojedinaca.

“Srbija će nastaviti da bude konstruktivan partner državama u okruženju i uvijek će se zalagati za bolju budućnost svih građana, bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost”, zaključuje se u saopštenju Ambasade Srbije.