Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Škola medijskog prava

Koenig: Slika slobode izražavanja u BiH je veoma zabrinjavajuća

osce jahorina
Foto: OSCE

Ovaj petodnevni događaj omogućio je da 17 studenata sa svih javnih pravnih fakulteta u BiH istraži kompleksnost prava na privatnost u modernoj eri digitalne komunikacije i razmjene informacija, te odgovornosti države koje prozilazie iz relevantnih članova Evropske konvencije o ljudskim pravima

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA), organizirali su na Jahorini, od 20. do 25. septembra, Treću školu medijskog prava o temi „Pravo na privatnost u digitalnoj eri”.

Škola medijskog prava je akreditovani (tri ECTS boda) neciklični program Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj petodnevni događaj omogućio je da 17 studenata sa svih javnih pravnih fakulteta u BiH istraži kompleksnost prava na privatnost u modernoj eri digitalne komunikacije i razmjene informacija, te odgovornosti države koje prozilazie iz relevantnih članova Evropske konvencije o ljudskim pravima.

-Jedan od glavnih ciljeva Škole medijskog prava je da studente u ranoj fazi pravnog obrazovanja upozna sa relevantnosti medijskog prava za adekvatno funkcionisanje medijskog okruženja i očuvanje slobode izražavanja, kao jedne od osnovnih sloboda u svakom demokratskom društvu -istakla je dr. iur. Iza Razija Mešević, prodekan za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta.

Potcrtala je kako su posljednjih godina digitalne tehnologije u razvoju imale veliki utjecaj na način na koji se medijski sadržaji kreiraju, nude i primaju te kreirale dilemu na koji način upostaviti ravnotežu između slobode izražavanja i prava na privatnost u online svijetu.

-Kao posljedica toga, tema Treće škola medijskog prava bila je ‘Pravo na privatnost u digitalnom dobu’, kako bi studentima pružili najnovije praktične i zakonodavne trendove u ovom kontekstu – kazala je Mešević.

Ferdinand Koenig, šef komunikacija/glasnogovornik EU u Bosni i Hercegovini, ocijenio je kako je slika o slobodi izražavanja u Bosni i Hercegovini trenutno veoma zabrinjavajuća, s obzirom na to da “novinari djeluju u neprijateljskom okruženju za slobodu medija”.

-Medijsko pravo je oblast koja se brzo razvija, sa novim tehnologijama koje stalno menjaju informaciono okruženje i predstavljaju značajne potencijalne pretnje osnovnim slobodama. Zbog toga je važno da budući pravni profesionalci budu svjesni kako je medijsko pravo evoluirajuća oblast te kakav uticaj ima na zaštitu osnovnih prava i sloboda. Ohrabruje činjenica da je 17 studenata iz cijele BiH izabralo da pohađa ovu Školu medijskog prava – naglasio je Koenig.

Rebecca Agule, v.d. zamjenika šefa Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH, ocijenila je kako za OSCE međunarodni standardi ljudskih prava o kojima se razgovaralo tokom spomenutog programa predstavljaju ključni dio rada u BiH.

-Škola medijskog prava je zamišljena kao kombinacija teoretskog i praktičnog rada i sretna sam što su studenti iz cijele BiH imali priliku u proteklih pet dana da o ovim temama uče iz prve ruke od uglednih stručnjaka iz akademske, medijske zajednice i civilnog društva – dodala je Agule.

Škola medijskog prava predstavlja nastavak rada Misije OSCE-a i EU na polju promocije i zaštite slobode medija.

Osim predavanja, studenti su radili i na hipotetičkim slučajevima i učestvovali u simuliranim suđenjima, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.