Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koga je sve Haški tribunal pustio na slobodu?

BiH

oslobodjeni

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu je do sada donio 18. oslobađajućih presuda, posljednju u slučaju predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Sud je proglasio nevinim i Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, međutim nakon žalbe Tužilaštva započeta su nova suđenja u njihovim slučajevima.

Haški tribunal je oslobodio optužbi za ratne zločine i komandanta Armije RBiH Nasera Orića, međutim njegov slučaj je potom prebačen u BiH, na osnovu optužnice srbijanskih vlasti.

Šešelj je četvrti Srbin koji je proglašen nevinim pred Sudom u Hagu, pre njega su slobodnim ljudima proglašeni nekadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović, bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić i kapetan Vojske Jugoslavije Miroslav Radić, javlja B92.

Što se tiče oslobođavajućih presuda za kosovske Albance, među njima je najzvučnije ime Ramuša Haradinaja, jednog od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg premijera Kosova.

Pored njega, oslobođeni su Idriz Baljaj, Fatmir Ljimaj i Isak Musliju, dok je Lahi Brahimaj pušten iz pritvora u Sheveningenu poslije ponovljenog suđenja.

Osuđujuće presude za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata donijete su u slučajevima hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača, ali su posle žalbenog postupka oni pušteni na slobodu…

U toku su suđenja nekadašnjem predsjedniku samoproglašene Republike Srpske Krajine Goranu Hadžiću i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.