Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koga su kamioni udarali, kladionica se ne boji

Amir Zukic-10

Pitanje oporezivanja kladionica u Federaciji BiH, sudeći prema tvrdnjama zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Amira Zukića, dobija sasvim drugačiju dimenziju od one koja se rješava u zastupničkim klupama.

S obzirom da je jedan od pokretača inicijative o donošenju izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, kojim bi se jednako oporezivali svi dobici u kladionicama, Zukić se, tvrdi, našao na udaru onih koji bi pretrpjeli finansijske gubitke ukoliko se te izmjene i dopune usvoje.

– Počelo je od ružnih dobacivanja na ulici, preko prijetećih poruka na društvenim mrežama i pisama, a sve zbog ove problematike koja se mora urediti i na tome ću istrajati. Te prijetnje naručuju oni koji osjete da će usvajanjem ovih izmjena Zakona imati mnogo manju dobit. Imat će oni uvijek dobit, ali to neće biti u enormnim iznosima kao što je to bio slučaj do sada. Organi stranke i predsjednik stranke podržavaju ove aktivnosti. Ne bojim se, nisam strašljiv. Sudarao sam se ja sa kamionima, a ne sa vlasnicima kladionica, pa se nisam prepao – izjavio je Zukić za Faktor.

Iako su vlasnici kladionica već održali sastanke sa pojedinim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, Zukić smatra da su takvi sastanci suvišni.

– Primiti njih i poručiti da su oni spremni da pomognu u izmjeni Zakona? Šta će oni nama pomagati? Oni su vjerovatno ranije „pomogli“ da se donese ovakav nakaradan Zakon, koji je pun šupljina i praznina. Kolege iz Hrvatske demokratske zajednice BiH u pojedinačnim razgovorima tvrde da su za rješavanje ovog pitanja, ali kad krene zvanično, ne dižu ruku. Nisam siguran ni da će sada podići ruke, ali sam siguran da su najmanje dvije trećine Parlamenta FBiH spremne da se ova oblast uredi. Mi raspravljamo o paušalima od 300 ili 400 KM, a imamo 300 ili 400 miliona KM koji nisu oporezovani – kaže naš sagovornik.