Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ugrožena Una i 250.000 ljudi

Koje su opasnosti ukoliko hrvatski radioaktivni otpad završi na Trgovskog gori

Pogled iz zraka na Novi Grad u BiH, mjesto nedaleko skladištenja nuklearnog otpada
20.12.2021., Novi Grad (BiH) - Zracna fotografija Novog Grada na rijeci Uni koji se nalazi u blizini buduceg odlagalista nuklearnog otpada iz elektrane Krsko. Trgovska gora je vec tjednima u fokusu odnosa izmedju BiH i Hrvatske zbog planova Hrvatske da radioaktivni otpad iz NE Krsko kroz nekoliko godina pocne skladistiti u ovoj bivsoj vojarni nadomak granice sa BiH i rijekom Unom. Ekipa Pixsella obisla je Trgovsku goru i skladista gdje su planirana odlaganja ovog otpada, kao i Novi Grad u BiH gdje su nam sagovornici bili gradjani ovog BH gradića, Aleksandar Jankovic, advokat, i Mario Crnkovic, eko aktivista iz NGO Green Team. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Netaknuta priroda mogla bi biti dotaknuta radioaktivnim zagađenjem iz Hrvatske koja ne odustaje od ideje da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško skladišti uz granicu s našom zemljom

Priča o odlagalištu radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori još nije dobila svoj epilog.

Mjesto udaljeno manje od tri kilometra od granice s Bosnom i Hercegovinom već dugo se spominje kao lokacija na kojoj bi Hrvatska trebala odlagati radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško, međutim u našoj zemlji o ovom pitanju svi imaju jedinstven stav – spriječiti izgradnju i zaštititi zdravlje 250 hiljada građana koji žive u slivu rijeke Une, javlja BHRT.

Smaragdno zelena Una najznačajniji je turistički potencijal Novog Grada/Bosanskog Novog. Ipak, netaknuta priroda mogla bi biti dotaknuta radioaktivnim zagađenjem iz Hrvatske koja ne odustaje od ideje da radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Krško skladišti uz granicu s našom zemljom.

Naročito strepe u Novom Gradu/Bosanskom Novom, općini koju od Čerkezovca dijeli upravo Una.

“Ne znamo kako ćemo, čekamo da vidimo šta će biti. Nema nego bježati. Među građanima vlada neinformisanost. Nisu možda ni svjesni opasnosti kakvu bi takva situacija uzrokovala. Generalno, niko ne želi smeće u dvorištu, pa ni mi sami”, poručuju građani.

U Hrvatskoj su pak ustrajni u tezi da ne čine ništa pogrešno. Samo po sebi nameće se logičko pitanje, zašto onda nije određena neka druga lokacija bliža samoj nuklearki.

A zagađenost i opasnost koja prijeti nije problem samo Novog Grada/Bosanskog Novog već je mnogo širih razmjera, kaže ekološki aktivista Mario Crnković.

Više o ovome pogledajte u prilogu ispod: