Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Korupcija metastazirala

pedja kojovic

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Predrag Kojović reagirao je povodom imenovanja Mevludina Đerzića na funkciju federalnog poreznog inspektora te kazao da ovo imenovanje osuđenog za primanje mita znači da je korupcija metastazirala.

– Imenovanje Đerzića za federalnog inspektora, uprkos tome što je na Sudu BiH pravosnažno osuđen za primanje mita u vrijeme dok je bio porezni inspektor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, potvrđuje da je korupcija, kao rak rana ovog društva, u institucijama Federacije metastazirala – mišljenja je Kojović.

Po njegovim riječima, tek nakon što su neki mediji alarmirali javnost, Porezna uprava je najavila da će tražiti informacije od Suda BiH, a Kojović ističe da je pitanje da li bi do toga došlo da podatak nije objavljen.

Ne radi se, smatra, o slučajnom propustu sistema, već o tome da sistem više nije ni najmanje imun na korupciju.

– Kad je Đerzić dostavio dokumentaciju na konkurs, Agencija za državnu službu je trebala provjeriti da li je lice osuđivano ili nije. Ona to u ovom slučaju očigledno nije uradila na adekvatan način te je Porezna uprava pod pritiskom javnosti morala tražiti informacije od Suda. To je sve improvizacija, odnosno situacija u kojoj institucije tolerišu korupciju sve dok javnost ne napravi pritisak, a onda počnu improvizirati. Takav niz akcija ne može se zvati zdravim institucionalnim sistemom – navodi Kojović u saopćenju za javnost.

Kazao je i da u svjetlu ovog primjera treba sagledati i činjenicu da federalne vlasti uporno odbijaju da primijene Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine FBiH.

– Političkim snagama koje kontroliraju Vladu FBiH očigledno odgovara stanje u kojem mogu sve svoje podobne kadrove postavljati neovisno o bilo kojim uslovima i standardima, a kao što smo imali prilike vidjeti u Radeljaševom slučaju presude zbog prijašnjih kriminala se tretiraju kao preporuke za nove pozicije – zaključuje Kojović u saopćenju iz političke organizacije građana “Naša stranka”.