Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Nespojivost dejtonskih načela sa evropskim putem BiH

BiH

predrag-kojovic01111

Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović uputio je pismo članu Evropskog parlamenta i predsjedniku parlamentarnog kluba Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Guyu Verhofstadtu, u kojem iznio stavove NS-a o izmjenama Izbornog zakona, koje je predložio HDZBiH, te zatražio podršku evropskih liberala u Evropskom parlamentu u borbi protiv etničkih i dejtonskih podjela, a za evropsku, građansku i multietničku BiH.

– Učestali susreti visokih evropskih dužnosnika s bosanskohercegovačkim zvaničnicima u posljednjih nekoliko mjeseci uvjeravaju nas da zapadni Balkan i, naročito, BiH, ostaju trajna zaokupljenost Evropske unije, unatoč problemima s kojima se sama Unija susreće u ovom trenutku. Saopštenja s tih susreta izražavaju određen diplomatski optimizam, koji međutim ne može prikriti realan zastoj u reformskom procesu, a u ovom trenutku stanje je tako loše da su državne institucije blokirane i u svome obavljanju dnevnih zadataka – stoji u pismu.

Predsjednik Naše stranke u pismu kao ‘uzrok svih uzroka’ neuspjeha vidi u nespojivosti dejtonskih načela sa evropskim putem BiH.

Kojović je dodao da je tzv. ‘Dejtonski ustav’, kao aneks mirovnog ugovora, imao cilj da umiri nacionalističke apetite zaraćenih strana.

– On (Ustav) je stoga, kao nužno zlo, uspostavio etničku pripadnost pojedinaca kao izvor njihovih političkih prava, i na tome izgradio sistem koji sve do danas generira nestabilnost i latentne sukobe, a nespojivost državne arhitekture izvedene iz tog principa s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama potvrdio je dvjema svojim presudama i Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu – navodi se u pismu.

Kojović je pojasnio “da postupak napuštanja dejtonskih okvira, koji su diskriminatorni i anticivilizacijski, ne može biti stihijski, već je potrebno da se odvija u jedinstvenom i struktuiranom procesu pod kontrolom odgovarajućih evropskih institucija”.

– Ostvarenje evropske Bosne i Hercegovine znači radikalnu negaciju dejtonske Bosne i Hercegovine – navodi predsjednik NS i dodaje – da bi bilo „izuzetno korisno da taj stav, koji se dosad gubio u nijansama eurobirokratskog govora, jasno i nedvosmisleno potvrde evropski zvaničnici“.

Kojović je u pismu ustvrdio da evropski zvaničnici dosad nisu postavili stvari u tu perspektivu, “pa mnogi bh. politički akteri vjeruju da se evropski put BiH sastoji u jačanju ili ‘ispravnom tumačenju’ dejtonskih ustavnih rješenja, a ne u njihovom napuštanju”.

– Upravo u ovom trenutku određene političke snage pokušavaju da promijene Izborni zakon kako bi perpetuirale etnički model, i otvoreno prijete neodržavanjem izbora ako im se ne iziđe u susret. One u tome, nažalost, imaju podršku europarlamentaraca iz susjedne Hrvatske, koja kao članica EU ima izravan utjecaj na obrazovanje stavova i u Evropskom vijeću i u Evropskom parlamentu. Budući da Naša stranka ne raspolaže tim institucionalnim mogućnostima, molim Vas da europarlamentarce koji su članovi ALDE upoznate s našim pogledom na stvari, kao i sa našom sugestijom – zaključio je Kojović.