Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: SDA, SBB i SNSD imaju isti odnos prema Sudu BiH

BiH

kojovic

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović ocijenio je danas u saopćenju za javnost kao “novi doprinos vladajuće koalicije rušenju institucija koje su stubovi države BiH” činjenicu da je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila sekretara Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića, a da je tek nekoliko sati nakon tog SBB kandidovao Dautbašića za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

– U društvima, kojima BiH teži, imenovani ministri budu smijenjeni, nakon što im sud odredi jednomjesečni pritvor. Kod nas izgleda SDA i SBB podržavaju suprotan koncept: nakon što je Dautbašić uhapšen i pritvoren, SBB ga je kandidovao, a SDA podržala tu kandidaturu. Ništa se nije promijenilo ni nakon što je Sud određivanjem jednomjesečnog pritvora potvrdio da je riječ o ozbiljnim optužbama. To je nedvosmislen znak da ti koalicioni partneri ne poštuju ni Sud BiH, ni Vijeće ministara, jer u javnim istupima direktno pokušavaju uticati na odluke koje donosi Sud. Postavlja se pitanje po čemu se onda oni, u tom smislu, razlikuju od SNSD-a koji ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH i Suda BiH – kazao je Kojović, navodi se u saopćenju.

Kojović dodaje da je jasno da je Dautbašić u jednakom pravnom statusu kao i svaki drugi građanin ove države, što znači da nije kriv dok se ne dokaže suprotno.

– Ali on nije u istom političkom statusu kao i bilo koji drugi građanin BiH – on je kandidat za člana Vijeća ministara. Mislim da je zastrašujući nivo nepoštivanja koji u ovom slučaju SDA i SBB pokazuju prema državi, njenim institucijama i njenim građanima, te da su pokazali da su samo deklarativno za jačanje države i evropski princip vladavine zakona umjesto ljudi, dok u praksi ponižavaju ovu državu – zaključio je Kojović u saopćenju za javnost.