Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Zakon o državnoj službi vratiti u redovnu proceduru

Predrag Kojović

Izmjene Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH razmatrat će se po hitnom postupku na vanrednim sjednicama oba doma Parlamenta u petak, 23. oktobra. Na ovu praksu stranaka na vlasti, da se ključna zakonska rješenja usvajaju po hitnom, umjesto po redovnom postupku, reagirao je predsjednik Naše stranke i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

“Kada se bez opravdanog razloga i tako često, od parlamentaraca zahtijeva da usvoje važne zakone po hitnoj proceduri, koja ne omugućava niti studioznu analizu niti kvalitetne amandmane, onda se kao jedino logično objašnjenje nameće da je za Vladu javna rasprava tek prepreka i nepotreban gubitak vremena”, kazao je Kojović.

“Rukovodstvo parlamenta, koje bi moralo braniti dignitet ovog zakonodavnog tijela, se, nažalost, ponaša kao saučesnik u svemu tome”, zaključio je Kojović.

Predsjedništvo Naše stranke je pozvalo lidere opozicionih političkih stranaka da zatraže da se glasanje o Zakonu o državnoj upravi FBiH provede u redovnom postupku. Također, zatražili su od opozicije da ponudi konkretne amandmane, kako bi se, kroz njih upozorile na manjkavosti predloženih izmjena.