nedostatak kadrova

Kolaps zdravstvenog sistema u BiH: Jedan pedijatar liječi 1.500 djece

Bjelovar: Na Dje?jem odjelu Op?e bolnice rade tek dva pedijatra
27.12.2016., Bjelovar - Djecjem odjelu Opce bolnice kronicno nedostaje lijecnika. Na odjelu gdje se o djeci skrbi 24 sata svih sedam dana u tjednu rade tek dva pedijatra, a za normalan rad potrebno ih je sest do osam. Zbog ove teske situacije domaci lijecnici gomilaju prekomjerna i ucestalija dezurstva, te su osudjeni na poziv u pomoc za iznajmljivanje lijecnika iz Zagrebacke zupanije.rPhoto: Damir Spehar/PIXSELL

Odjeli pedijatrije u našim zdravstvenim ustanovama, bore se sa problemom nedostatka kadra

Odlazak ljekara u inostranstvo, strah od činjenice da nas neće imati ko liječiti, odlazak kvalitetnih ljekara u penziju samo su neki od brojnih problema koji zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine kada govorimo o zdravstvu.

Odjeli pedijatrije u našim zdravstvenim ustanovama, bore se sa problemom nedostatka kadra, javlja BHRT.

U paljanskom Domu zdravlja na odjelu pedijatrije danas nismo zatekli pedijatra. Rukovodstvo je angažovalo doktoricu koja usluge pruža ponedjeljkom i petkom u prvoj smjeni, a srijedom u drugoj.

Nikolina Batković je majka troje djece i živi u Palama. Ističe, nedostatak pedijatra problem je kako za djecu, tako i za roditelje.

– Zaista je veliki problem kad nemate kome da se obratite. Napravljene su neke modifikacije s vremena na vrijeme se pojavi pedijatar, odnosno u određenim terminima, ali ovo je velika opština i zaista nam treba jedan stalni ljekar koji će nam biti dostupan jer vjerovatno nema bas svako novca da se obrati privatno ljekarima, tvrdi.

Prema evidenciji Doma zdravlja Pale oko 1.370 djece koristi usluge pedijatra, i pedijatar koji je sada angažovan tri puta sedmično nije trajno rješenje, ističe direktor ove zdravstvene ustanove.

– U regionu je problem to, ne samo u opštini Pale, mi smo išli sa jednim konkursom, na konkurs se niko nije javio, vrlo mali broj pedijatara, skoro da ih i nema. Ići ćemo možda još jedanput sa jednim konkursom, ukoliko ne bude bilo poslaćemo mladog ljekara na specijalizaciju i to je rješenje za budućnost, kaže Ivan Šarac, direktor Doma zdravlja Pale.

U opštini Pale živi oko 20 hiljada stanovnika. Anketirani građani zabrinuti. Pitaju – hoće li nas imati ko liječiti? Svi saglasni, usluge pedijatra tri puta sedmično nisu dovoljne.

Iz javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, u kojem jedan pedijatar liječi oko 1.000 do 1.500 djece ističu da je problem politika planiranja koja je zakazala prije više od 15 godina. Slično je i u drugim gradovima.

Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo

– Ako izgubite godinu-dvije u raspisivanju specijalizacija vi već gubite korak, a to se desilo kompletnom zdravstvenom sistemu, konkretno u KS, na intelektualnom tržištu rada vi jednostavno nemate pedijatara. Dakle, uz najbolju volju ne možete ih uposliti ako ih nema, poručuje Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Na konkretno pitanje o situaciji u opštini Pale, i u Višegradu gdje su građani prije nekoliko sedmica potpisivali peticiju jer imaju samo jednog pedijatra, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske odgovorili su da su jedinice lokalne samouprave nadležne za primarni nivo zdravstvene zaštite.

Udruženje pedijatara Republike Srpske na nnovinarski aš dopis, kako kažu, nije bilo u mogućnosti odgovoriti.