BiH

Unapređenje regionalne saradnje

Kolegij direktora Instituta za nestale osobe BiH na sastanku Grupe za nestale osobe

30/09/2021

U Podgorici je dogovoreno da se naredni sastanak Grupe za nestale osobe održi u Sarajevu, u zajedničkoj organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH

Grupa za nestale osobe (GNO) na sastanku u Podgorici, a u čijem radu su ove sedmice učestvovali i članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, usvojila je niz mjera u svrhu jačanja regionalne saradnje koja za cilj ima pronalazak skoro 12.000 nestalih osoba za kojima se još uvijek traga na području zemalja bivše Jugoslavije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici institucija koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Republici Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori te Republici Hrvatskoj ali i predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Tom prilikom usvojene su izmjene Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba za kojima se još uvijek traga na području bivše Jugoslavije, a koje obuhvataju period od 2021. godine do 2023. godine. Okvirni plan je potpisan u Hagu 2018. godine te je tada pitanje nestalih osoba je postalo dio Berlinskog procesa.

– Grupa za nestale osobe ključna je za pronalazak i identifikaciju više od 11.000 osoba koje se i dalje vode kao nestale – kazao je na sastanku Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.
Prioriteti u tom smislu jesu rješavanja „NN“ slučajeva u mrtvačnicama širom regije, procedure za razmjenu podataka o nestalim i potencijalnim lokacijama tajnih grobnica, zajedničko učešće u ekshumacijama i kreiranje kvalitetnijeg zakonodavstva u cilju zaštite prava svih porodica.

U Podgorici je dogovoreno da se naredni sastanak Grupe za nestale osobe održi u Sarajevu, u zajedničkoj organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.