Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolegij Doma naroda Paralamenta FBiH nije održan zbog manjka kvoruma

BiH

lidija-bradara

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara izjavila je za Fenu da nije bilo uvjeta za održavanje današnje sjednice Kolegija ovog doma, zbog nepostojanja kvoruma.

– Zato smo održali radno-konsultativni sastanak te se dogovorili da će naredna sjednica Kolegija biti početkom naredne sedmice na kojoj ćemo donijeti konačnu odluku o sazivanju redovne sjednice Doma naroda – kazala je Bradara.

Do sada Dom naroda je zasjedao samo jednom, kada je prva redovna sjednica prekinuta za vrijeme rasprave o prijedlozima odluka o razrješenju i imenovanju Upravnog odbora Javnog RTV servisa Federacije BiH.

Dom naroda donio je zaključak kojim se traži od Vlade FBiH da u roku od 30 dana pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o Javnom servisu Radio-televizije Federacije BiH, Prijedlog odluke kojom se konstatuje da je članovima Upravnog odbora Javnog servisa Radio-televizije Federacije BiH prestao mandat, te Prijedlog odluke kojom se raspisuje konkurs za imenovanje članova Upravnog odbora Javnog servisa Radio-televizije Federacije BiH.

Također, zadužena je i Komisija za izbor i imenovanja Doma naroda da do naredne sjednice pripremi Odluku o imenovanju članova Upravog odbora Javnog servisa Radio-televizije FBiH na period od 60 dana.

Nakon rasprave o Informaciji o primjeni zakona u postupku odobrenih kredita koji su vezani za švicarski franak sa prijedlogom mjera, usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vlada FBiH da razmotri ovu Informaciju i zaključke koje je donio Predstavnički dom, i da u skladu sa svojim nadležnostima, do sljedeće sjednice Doma naroda predloži konkretne mjere za pomoć korisnicima kredita vezanih za švicarski franak.