Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolegij SDA: Nećemo prihvatiti SNSD-ov Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

kolegij-sda2

Kolegij SDA na održanoj sjednici usvojio je zaključke da SDA neće prihvatiti Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je najavio SNSD, a koji isključuje strane sudije iz Ustavnog suda BiH ili mijenja način donošenja odluka u tom sudu, a da se ne izvrše promjene u kompletnoj ustavnoj strukturi BiH vezane za nadležnosti raznih nivoa vlasti i način donošenja odluka, prenosi Patria.

Promjene samo u Ustavnom sudu bez ostalih promjena bi vodile grubom narušavanju ravnoteže uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Kolegij SDA odbacuje kao tendencioznu i proizvoljnu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je uvjet za kandidatski status BiH zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

SDA je opredijeljena za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini s ciljem izgradnje efikasnog, dobro rukovođenog i koordiniranog sistema pravde u Bosni i Hercegovini, koji je odgovoran prema svim građanima, potpuno usklađen sa EU standardima i koji garantuje jednakost svih građana pred zakonom i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Legitimna je inicijativa da se o tome raspravlja u Parlamentarnoj skupštini BiH. Međutim, neprihvatljiv je ultimatum predsjednika SDS-a Vukote Govedarice da će, ukoliko se ne održi rasprava u Parlamentu BiH o ovom pitanju, SDS inicirati održavanje referenduma u RS o pravosuđu BiH.

SDA će se odlučno suprotstaviti svakom pokušaju da se reforma sektora pravde pretvori u sredstvo razgrađivanja, slabljenja ili destrukcije pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.