Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolegij SDA: Podrška Zvizdiću i Novaliću za nastavak reformskih aktivnosti

kolegij sda1111

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) danas je na sjednici razmatrao informaciju o radu Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, ocijenivši da je zadovoljan dosadašnjim radom i ostvarenim rezultatima.

Kako je navedeno u zaključcima Kolegija, iskazano je povjerenje i puna podrška predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i premijeru Vlade FBiH Fadilu Novaliću za nastavak započetih integracijskih i reformskih aktivnosti.

Kolegij ove stranke je ponovio čvrsto opredjeljenje SDA za očuvanje i jačanje koalicije sa SBB-om na svim nivoima vlasti u BiH, koja je dala snažan doprinos stabilizaciji prilika u zemlji, otklanjanju višegodišnjeg zastoja u procesu evropskih integracija i povratku naše zemlje na reformski kurs.

SDA smatra da proces implementacije koalicionog sporazuma sa SBB-om treba hitno završiti.

Kolegij SDA pozdravio je odluku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o ukidanju “bijelog hljeba“ i u potpunosti podržava stav predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da se, kroz dalju zakonsku proceduru u PS BiH, ugradi odluka o ukidanju “bijelog hljeba“ i postane dio konačnog teksta Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Također, Kolegij SDA poziva Popisni biro Agencije za statistiku BiH da najkasnije do 15. marta ove godine usvoji jedinstveni program obrade popisne građe Popisa stanovništva da bi se rezultati Popisa objavili u zakonski predviđenom roku do 1. jula 2016. godine.

Data je puna podrška Islamskoj zajednici BiH na aktivnostima koje provodi u vezi sa zatvaranjem tzv.“paradžemata“ i uvođenju reda u ovoj oblasti.

-Opredijeljeni za poštivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda, smatramo da je došlo vrijeme da se u skladu sa Ustavom i zakonima države BiH uredi ovo pitanje. Najoštrije osuđujemo prijetnju upućenu reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću – navodi SDA.

Kolegij je razmatrao predložene izmjene Izbornog zakona BiH i tom prilikom je istaknut značaj održavanja izbora u Gradu Mostaru. SDA će, kako se ističe, učiniti maksimalan napor kako bi se pronašlo rješenje za provođenje odluke Ustavnog suda o Gradu Mostaru i usvojile izmjene Izbornog zakona BiH koje će osigurati održavanje izbora.

Zbog izuzetnog značaja Srebrenice, SDA će, kako je navedeno u zaključcima, u saradnji s drugim probosanskim strankama raditi na dogovoru o zajedničkom kandidatu za načelnika općine i zajedničkom nastupu za predstojeće lokalne izbore u Srebrenici.