prve projekcije

Koliko bi se trebale povećati penzije u BiH: “Stvarno minorno”

penzije penzioner
FOTO: FTV/Screenshot

„Mi očekujemo da i ove godine bez obzira koliko ti parametri budu pokazivali da to povećanje penzija odnosno redovno usklađivanje ne bude ispod 10 procenata“

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom usklađivanju koje početkom svake godine rade entitetske vlade kada zavodi za statistiku objave parametre o procentima rasta prosječne plaće i inflacije.

Za koji iznos će biti uvećane penzije, bit će poznato u januaru. BHRT je istražio kako žive penzioneri, kako izlaze na kraj sa svakodnevnim poskupljenjima, ali i kolike su penzije kod naših komšija.

Bliži se nova godina, a entitetski premijeri poručuju kako nisu zaboravili penzionere i da i oni u 2024-oj mogu računati na veća primanja.

Minorno povećanje u odnosu na stvarne potrebe

„Svakako da ćemo pratiti i ispunjavati svoje obaveze i usklađivati rast penzija sa rastom troškova života. Vidjećemo kako ćemo i hoće li biti prilike za neka vanredna povećanja“, kaže Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

„Mi očekujemo da ćemo 01.01. 24-te godine ići u novo povećanje penzija, a za 23-eću godinu je bilo 13,5 posto povećanje penzija, socijalnih davanja, boračkih davanja i svih onih davanja koja idu iz Budžeta RS“, govori Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Prvi ljudi entitetskih udruženja penzionera relativno zadovoljni predstojećim uvećanjem penzija. Naravno voljeli bi da rast penzija bude znatno veći, ali su kažu, svjesni ekonomske situacije.

„Ne možemo očekivati neke značajnije procente vezano za usklađivanje penzija. Prema svim tim procjenama koje kada mi saberemo to je negdje od 3 do 5 posto što je stvarno minorno u odnosu na ono koje su stvarne potrebe“, smatra Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

„Mi očekujemo da i ove godine bez obzira koliko ti parametri budu pokazivali da to povećanje penzija odnosno redovno usklađivanje ne bude ispod 10 procenata“, ističe Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Prosječne penzije u BiH i regionu

Iako se poklonu ne gleda u zube i sa tom uvećanom penzijom treba biti pravi mađioničar da se kao penzioner u Bosni i Hercegovini preživi mjesec. Ni njima nije jasno kako im to uspijeva.

Prosječna penzija u BiH je 608 KM ili 305 evra i kao takva je najniža u regiji. Penzioneri u Federaciji su u nešto boljem položaju od svojih kolega u Republici Srpskoj.

Prosječna penzija u BiH je 608 KM ili 305 evra. U Federaciji BiH je 675, a u Republici Srpskoj 541 marku. Prosječna penzija u Srbiji je 666 KM, Hrvatskoj 878, a najveća je u Crnoj Gori 907 maraka.