Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada objavila podatke

Koliko je do sada građana u FBiH primilo jednu dozu vakcine, a koliko je revakcinisanih?

U dvorani Zetra u Sarajevu građani čekaju početak masovnog cijepljenja
21.04.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U dvorani Zetra gradjani kantona Sarajevo cekaju na pocetak masovnog cijepljenja na koje se prijavilo njih 60 tisuca. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Navedeno je da je u Federaciju BiH dosad stiglo 111.050 vakcina

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 4. maja 2021. godine. Usvojen je i prijedlogom naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, donesene sa rokom važenja od 14 dana, računajući od 6. maja 2021 godine.

Jednom od naredbi je ublaženo ograničenje kretanje građana na cijelom teritoriju FBiH i sada ono važi od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana, a dozvoljeno je okupljanje ne više od 30 osoba na otvorenom.

Naređeno je vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog štaba FMZ. Prije isteka roka od 14 dana, Krizni štab FMZ je dužan da sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Ovaj štab je dužan i da današnje zaključke s prilozima dostavi kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva, kantonalnim ministarstvima zdravstva i zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima u FBiH, općim kantonalnim i specijalnim bolnicama putem kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-ova kantona.

U informaciji je istaknuto da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša je zabilježena u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10. U proteklom, u odnosu na sedam prije, broj novozaraženih slučajeva u FBiH je manji za 39 posto, a sedmodnevna incidenca za 48,3 posto, dok je za 24,8 posto manji i broj hospitaliziranih pacijenata.

Navedeno je da je u Federaciju BiH dosad stiglo 111.050 vakcina, a zaključno sa 2. majem 2021. godine je vakcinu protiv COVID-19 primilo 55.266 građana, od kojih je 49.508 primilo prvu, a 5.758 i drugu dozu, s tim što su ovi pokazatelji nepotpuni jer ih jedan kanton nije dostavio.