Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećate li se kampanje?

Koliko je građana kažnjeno jer inspektorima nisu pokazali fiskalni račun

fiskalni račun
Foto: Arhiv

Porezna uprava FBIH je izvršila uvid u registar novačnih kazni za protekle 4 godine, rezultat je iznenađujući

Zakon o fiskalnim sistemima FBiH usvojen je još davne 2009. godine, a prema jednoj od odredbi podrazumijevao je i kažnjavanje kupaca koji u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta inspektorima porezne uprave na njihov zahtjev ne pokažu izdati fiskalni račun. Kazna je po ovoj odredbi iznosila 50 KM.

Zastupnik u Federalnom parlamentu Admir Čavalić želio je znati kako se konkretno primjenjuje ova odredba, koja je bila sastavni dio više kampanja poreznih uprava i inspekcija u protekloj deceniji pod nazivom „Zaustavimo sivu kampanju“.

Legitimisanje bez policije

Zastupničko pitanje uputio je Poreznoj upravi FBiH i dobio je odgovor prema kojem se može zaključiti da se ona, konkretno od 2020. do 2023. godine ne provodi!

Kako su istaknuli iz Porezne uprave, nakon izvršenog uvida u Registar novčanih kazni i prekršaja za period od 2020. do 2023. utvrđeno je da uopće nemaju evidentiranih prekršajnih naloga za ovaj prekršaj koji se tretira u članu 58. Zakona o fiskalnim sistemima!

Faksmil odgovora PUFBIH

Obrazlažu da nemogućnost zaustavljanja građana koji se kontroliše odnosno njihovog legitimisanja bez prisustva policija predstavlja otežavajuću okolnost. Dodaju da inspektori ipak rade i ovaj posao ali bez izdavanja naloga.

Kazne poslovnim subjektima

S druge strane, napomenuli su iz Porezne uprave, iako više nema ovakvih kontrola (iako i njih zakon propisuje), redovno vrše inspekcijske nadzore poslovnih subjekata koji su obveznici evidentiranja prometa fiskalnih sistema.

Tako je, napominju, po ovom osnovu od 2020. do 28. novembra 2023. evidentirano 6.830 prekršajnih naloga, a novčane kazne ukupno su za ovaj period iznosile 17.435.169 KM.