Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko je u BiH prepoznata važnost upisivanja krvne grupe u ličnu kartu?

karte

Posjedovanje dokumentovane krvne grupe u ličnim dokumentima, zakonska je obaveza u evropskim zemljama, dok je u BiH svijet o važnosti takvog postupka izuzetno niska.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Aida Đozo, rukovodilac Odsjeka za imunohematološku obradu krvi Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, poznavanje vlastite krvne grupe smatra se pitanjem opšte zdravstvene kulture, kako bi građanin postupio, prevashodno kao dobrovoljni davalac, ali u slučaju potrebe, i kao primalac tog nezamjenjivog lijeka.

“Sigurno je da je zdravstvenim profesionalcima koji mogu doći u kontakt sa pacijentom, olakšavajuća okolnost poznavanje krvne grupe oboljelog ili unesrećenog, čime se za jedan korak može skratiti procedura propisnog određivanja iste u slučaju hitnosti, a samim tim uštedjeti dragocjeno vrijeme i resursi”, navela je Đozo za Fokus.ba.

Projekat unošenja Krvne grupe u ličnu kartu za Zavod je postao aktuelan u februaru 2013. godine

“U toj godini zaprimili smo i uradili najviše usluga određivanja i unosa krvne grupe u ličnu kartu, njih 577. Od toga, najzastupljeniji su bili dobrovoljni davaoci krvi, njih preko 80 posto. Nakon početne ‘euforije’ interes za ovu uslugu je splasnuo, tako da u posljednje četiri godine bilježimo, ne više od 15- ak zahtjeva godišnje”, kazala je Đozo.

Prema važećem tarifniku, usluga određivanja krvne grupe za potrebe unosa u novu ličnu kartu, košta 56,80 KM. Uplata se vrši direktno u ambulanti.

Inače, dobrovoljni davaoci krvi su izuzeti od plaćanja ove usluge. Njima se izdaje potvrda o krvnoj grupi uz obaveznu provjeru identiteta i same krvne grupe brzom metodom.

Isti sistem primjenjuje se u RS-u, odnosno Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

“Građanima koji su dobrovoljni davaoci krvi, čije podatke imamo u našem informacionom sistemu, izdaje se besplatno nalaz krvne grupe na osnovu već postojećih podataka”, kazala je za Fokus.ba Veselka Ćejić, šef službe za prikupljanje krvi u ovom zavodu.

Druga mogućnost je da građani (koji nisu dobrovoljni davaoci krvi) dođu u Zavod sa uputnicom od porodičnog ljekara za određivanje ABO krvne grupe i Rh faktora, gdje će se nakon uzimanja uzorka i određivanja krvne grupe izdati nalaz sa rezultatima.
“Taj nalaz građani prilažu uz ostalu potrebnu dokumentaciju u CIPS. Cijene za određivanje krvne grupe propisane su od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Takođe, određivanje krvne grupe može da se uradi bez uputnice, na lični zahtjev građana”, zaključila je Ćejić.