Koliko je voda u Kantonu Sarajevo higijenski ispravna?

cesma

Zbog stalnih radova na vodovodnoj mreži, brojnih dnevnih redukcija, ali i izgradnje pojedinih objekata u blizini područja koja su prije rata predstavljala stroge vodozaštitne zone, građani Kantona Sarajevo sa pravom se pitaju koliko je voda na izvorištima i u vodovodnoj mreži zapravo higijenski ispravna?

Tokom ljetnih mjeseci građani ovog kantona često su na društvenim mrežama objavljivali fotografije zamućene vode iz gradskog vodovoda, no u Zavodu za javno zdravstvo KS navode da u ovoj godini nije bilo opasnih supstanci u vodi za piće iz sistema gradskog vodosnabdijevanja.

“U 2017.godini stručni tim Zavoda uzorkovao je, iz svih dijelova grada koji se snabdijevaju putem centralnog gradskog vodovoda, ukupno 251 uzorak vode za piće na mikrobiološku i fizičko-hemijsku ispravnost, a na kojima je ukupno urađeno 2005 laboratorijskih analiza. Svi dosadašnji rezultati zaključno sa 01.12. 2017.godine, na osnovu odredbi Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, pokazali su da je voda higijenski ispravna”, naveli su za Fokus.ba iz Zavoda za javno zdravtsvo KS.

Analize ove institucije ipak su pokazale određene nepravilnosti na izvorištu Vrela Bosne. Tako je prema mikrobiološkoj analizi koja je provedena prošlog mjeseca evidentiran jedan neodgovarajući ispitani uzorak, što može navesti na zaključak da gradnja apartmana u blizini ovog izvorišta ostavlja svoje posljedice.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS u proteklom periodu izdali su i posebne preporuke za škole i vrtiće zbog dnevnih redukcija vode i opasnosti koje vrebaju zbog toga. Svim građanima savjetuju da ukoliko primjete neke organoleptičke neobičnosti (miris, boja, ukus…) trebaju to odmah prijaviti nadležnoj instituciji JKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

“Preporuka je da se onda ta voda ne konzumira dok se ne utvrdi činjenično stanje”, naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Kada je riječ o vodi koju Sarajelije koriste u rekreativne svrhe u novembru ove godine utvrđena su tri neodgovarajuća uzorka i to na bazenima za kupanje. Jedan uzorak je bio neodgovarajući po mikrobiološkoj analizi, a dva po fizičko-hemijskoj analizi.

Rijeke u Sarajevu su posebna priča i razlog za zabrinutost budući da se i ove vode ponekad koriste u rekreativne svrhe.

U Izvještaju o ispitivanju kvaliteta i zagađenosti vode u rijekama KS koji je objavljen u junu ove godine navodi se da je utvrđeno svježe i starije fekalno zagađenje kod ispitivanih rijeka.
Ispitivanja su se vršena na Željeznici (Ilidža ), Bosni ( Rimski most) i Miljacki (Bentbaša).

“Uglavnom se pokazuje veliki broj Koliformnih bakterija identifikovanih kao: Escherichia coli, Enterococcus spp, što nam, s obzirom na mikrobiološke pokazatelje, ukazuje da vodotoci nisu odgovarajućeg kvaliteta. Analizom rezultata fizičko-hemijskih pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka u KS, konstatujemo da je prisutna mutnoća kod ispitivanih rijeka. Na osnovu izvršenih ispitivanja stručna je konstatacija da su rijeke na području KS zagađene i predstavljaju higijensko – epidemiološku opasnost po zdravlje kupača”, navedeno je u ovom izvještaju.

Bolesti kojima su izložene osobe koje koriste rijeke u rekreativne svrhe, potiču od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije.

“Najčešći uzročnici oboljenja jesu izolovane koliformne bakterije, Ešerihija koli (Escherichia coli), i Streptokokus fekalis (Streptococcus faecalis), mada uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti… Najčešće bolesti su one koje se prenose fekalno – oralnim putem: Gastroenteritisi, Hepatitis zatim Konjuktivitisi, te neke druge virusne i parazitarne bolesti. Organi koje zahvataju ove bolesti su: probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti: temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju, te promjene na koži. Treba naglasiti da su ove bolesti opasne, te da kod imunokompromitirajućih osoba mogu uzrokovati ozbiljne posljedice po organizam”, navedeno je ovom izvještaju.