Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko košta najjeftiniji ukop u Sarajevu?

Vlakovo02

Na sarajevskom groblju Vlakovo grobno mjesto za sahrane – dženaze je bespatno, ali je obavezno plaćanje godišnje naknade za održavanje koja košta 7,26 KM po grobnom mjestu.

Ipak, troškovi samog ukopa nešto su veći, a kako bismo saznalli koliko oni zapravo iznose kontaktirali smo Pokopno društvo Bakije.

Kako su za Fokus.ba istakli iz ovog društva, godišnje se preko Bakija ukopa više od 1.500 osoba.

“Najjeftinija dženaza u Sarajevu za nečlana je u Vlakovu i iznosi oko 950 KM kod na, uz dodatne troškove vjerskih usluga u Islamskoj zajednici”, naveli su iz ovog društva.

Bakije imaju višegodišnju tradiciju u ovoj djelatnosti. Jedno su od najstarijih udruženja ovog tipa na prostoru ex-Jugostavije, osnovani skoro prije 100 godina, tačnije 1923. godine.

“Trenutno imamo više od 15.000 porodičnih kartona nositelja članskog prava. Članarina iznosi 4 KM mjesečno ili 48 KM godišnje. Porodicama koje izgube nekoga, ukoliko su članovi, pomažemo na taj način da im omoguimo ukop na Bakijskom mezarju Faletići ili na otvorenom Gradskom groblju, a to je trenutno samo Vlakovo. Osobe koje su članovi Bakija ne plačaju grobna mjesta na ovim grobljima. Učlanjenje u Bakije se može izvršiti i na 12 rata. Mi našem članu omogučavamo besplatnu tehničku stranu cijelog ukopa bez vjerskih usluga”, istakli su iz Bakija.

U slučaju da se ne plaća godišnja naknada za održavanje grobnog mjesta, ono može biti prekopano i to deset godina od dana sahrane, upozorili su ranije iz KJKP Pokop Sarajevo.