Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

John Kolasheski

Komandant 5. korpusa Kopnenih snaga Vojske SAD-a posjetio Zajednički štab OSBiH

posjeta

Na sastanku sa vojnom delegacijom Vojske SAD-a razgovarano je o bilateralno-odbrambenoj saradnji Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a, regionalnim sigurnosnim izazovima, procesu euroatlantskih integracija, kao i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti u pogledu učešća u međunarodnim operacijama podrške miru

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima primio je danas u posjetu komandanta 5. korpusa Kopnenih snaga Vojske SAD-a generalpukovnika Johna Kolasheskog.

Na sastanku sa vojnom delegacijom Vojske SAD-a razgovarano je o bilateralno-odbrambenoj saradnji Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a, regionalnim sigurnosnim izazovima, procesu euroatlantskih integracija, kao i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti u pogledu učešća u međunarodnim operacijama podrške miru.

General Mašović je naglasio značaj Sjedinjenih Američkih Država kao strateškog partnera kako Oružanih snaga BiH tako i Bosne i Hercegovine u cjelini.

U tom pogledu, istakao je da se saradnja sa Vojskom SAD-a u najvećoj mjeri realizuje kroz zajedničke vježbe i obuke, što omogućava pripadnicima Oružanih snaga BiH sticanje iskustava i vještina koje doprinose podizanju operativnih sposobnosti OS BiH kao i nivoa interoperabilnosti kako sa NATO-om tako i sa Vojskom SAD-a, što je od ključnog značaja za provođenje zajedničkih aktivnosti u izgradnji koncepta kolektivne sigurnosti.

Između ostalog, general Mašović je posebno naglasio značaj pružanja pomoći od strane SAD-a u procesu modernizacije Oružanih snaga BiH kroz isporuku vojne opreme koja je bitna za unapređenje stepena interoperabilnosti i jačanja sveukupnih kapaciteta Oružanih snaga BiH, te izrazio zahvalnost SAD-u ali i partnerima na shvatanju i razumijevanju ukupne situacije i pružanja dodatne podrške jačanju Oružanih snaga BiH kao jedine legalne i legitimne vojne sile države Bosne i Hercegovine.

General Kolasheski je pohvalio rezultate ostvarene u procesu reforme odbrane kao i ostvareni napredak u izgradnji i jačanju sposobnosti i kapaciteta Oružanih snaga BiH, te izjavio da se nada ta će se ova i ovakva saradnja nastaviti i u budućnosti sa težištem na obuci i zajedničkim vježbama koje donose benefite i Oružanim snagama BiH, ali i Vojsci SAD-a.

Stoga je naglasio važnost održavanja jednog dijela vježbe „Defender Europe 23“ na teritoriji Bosne i Hercegovine, koja će poslužiti kao važna platforma za razvoj Oružanih snaga BiH, te unapređenje odnosa sa euroatlantskom zajednicom, kao i osigurati spremnost za jedinstven odgovor na svaki izazov sa kojim bismo se mogli suočiti.

Na kraju, general Kolasheski je iskazao jasnu posvećenost i spremnost SAD-a za održavanje sigurnosti i mira u BiH, kao i podršku jačanju sveukupnih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

U delegaciji Oružanih snaga SAD-a, pored generala Kolasheskog, nalaze se brigadir Keyes Metcalf, i majori Brendan Wadsworth, Tim Speace i Taib Grozdanic, dok su ispred Zajedničkog štaba OS BiH susretu prisustvovali generalmajor Gojko Knežević i pukovnik Hrvoje Turudić.