Komandant EUFOR-a Everard posjetio Glavnu komandu u Butmiru

eufor posjeta

General sir James Everard, operativni komandant operacije EUFOR-a “Althea” i zamjenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu, boravio je u rutinskoj radnoj posjeti Glavnoj komandi EUFOR-a u Sarajevu u periodu od 29. do 30. januara 2018. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Svrha posjete bila je razgovor o podršci koju EUFOR pruža BiH pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, a tokom posjete general Everard razgovarao je i s specijalnim predstavnikom EU i šefom Delegacije EU ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OS BiH) generalom Antom Jelečem. Everard je također razgovarao sa predmetnim stručnjacima i višim vojnim osobljem EUFOR-a o ključnim aspektima budućnosti misije EUFOR-a u BiH”, objavili su iz GK EUFOR-a u Butmiru.

Dodaje se da je Everarda u GK EUFOR-a dočekao komandant generalmajor Anton Waldner, uz počasnu jedinicu koju su činili pripadnici Višenacionalnog bataljona (MNBN). Višenacionalni bataljon predstavlja rezervne snage EUFOR-a u zoni operacije, a kao operativni komandant general Everard može angažirati dodatne rezervne snage i rasporediti ih u ovaj bataljon prema Sporazumu “Berlin plus”, ako to iziskuje sigurnosna situacija u BiH. Sporazum “Berlin plus” omogućava EU da u svojim mirovnim operacijama koristi vojne kapacitete i rezervne snage NATO-a, on je jedinstven i odnosi se samo na operaciju “Althea”.

I dok je raspoređivanje rezervnih snaga EUFOR-a u BiH u sklopu godišnje vježbe “Brzi odgovor” prilika za EUFOR, Oružane snage i organe za sprovođenje zakona BiH za zajedničku obuku, u središtu ove posjete bila je dugoročna pomoć obuci koju pružaju EUFOR i zemlje članice EU i NATO-a.

Odjel EUFOR-a za osposobljavanje i obuku pruža OS BiH vojnu stručnu i tehničku pomoć iz raznih oblasti obuke, a prošle godine samo neke od njih bile su rastavljanje viškova, operacije pružanja pomoći pri prirodnim katastrofama i nesrećama i sigurnost letenja. Zajedničke radne grupe prate razvoj OS BiH na putu prema samoodrživosti. Na sastanku generala Everarda, Jeleča i Waldnera, svi su se složili da su vježbe obuke koje su izvedene proteklih mjeseci sa Odjelom za osposobljavanje i obuku i Višenacionalnim bataljonom EUFOR-a bile veoma korisne za OS BiH. Ovakav oblik obuke je samo dio uloge EUFOR-a.

Tokom posjete, general Everard je razgovarao i o drugim dijelovima mandata EUFOR-a u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir, koji uključuju pomoć EUFOR-a u vezi sa Glavnim planom za municiju, oružje i minskoeksplozivna sredstva, podršku deminiranju u BiH i opredjeljenje za rodnu jednakost. Sve ove oblasti, kao i podrška EUFOR-a sigurnom i stabilnom okruženju, su dio sveobuhvatnog pristupa Evropske unije BiH na njenom putu ka evropskoj budućnosti, zaključuju iz sarajevske GK EUFOR-a.