Hubert Cottereau

Komandant snaga EU za operaciju “Althea” u posjeti MOBiH: Puna podrška radu institucija odbrane

l_a853d610fa122952f5bf56116b3cc636

U pratnji generala Cottereaua bio je i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Helmut Habermayer, sa saradnicima

Zamjenici ministra odbrane BiH Slaven Galić i Aleksandar Goganović, sa saradnicima, razgovarali su danas sa operativnim komandantom Snaga Evropske unije za operaciju “Althea“ EUFOR generalom Hubertom Cottereauom, koji je ujedno i zamjenik načelnika štaba (VCOS) Vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu, SHAPE, Brisel.

U pratnji generala Cottereaua bio je i komandant EUFOR-a u BiH generalmajor Helmut Habermayer, sa saradnicima.

Zamjenici ministra Galić i Goganović su izrazili dobrodošlicu članovima delegacije i zahvalili generalu Cottereau na pomoći i podršci koju Evropska unija i EUFOR u BiH pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ovo je bila i prilika da se general Cottereau informira o aktivnostima koje Ministarstvo odbrane i Oružane snaga BiH realiziraju u okviru svojih redovnih zadataka, a razgovaralo se i o saradnji sa snagama EUFOR-a u oblasti obuke i vježbi i jačanju sposobnosti i kapaciteta OS BiH.

Zamjenik Galić se posebno zahvalio generalu Cottereau za finansijsku pomoć u iznosu od 20 miliona eura koje je Vijeće Evropskog fonda za mir dodijelilo institucijama odbrane za unapređenje procesa humanitarnog deminiranja u našoj zemlji.

Na sastanku je bilo govora i o budućim planovima, aktivnostima i modalitetima saradnje sa EUFOR-om, kao i načinima i vrstama pomoći koju predstavnici Evropske unije i mogu pružiti Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane na putu euroatlantskih integracija.

General Cottereau i general Habermayer su iskazali punu podršku radu institucija odbrane u ispunjenju njihove misije, te naglasili primarnu ulogu misije EUFOR-a u BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u našoj zemlji.

Oni su predstavili nove planove i ideje vezane za zajedničku obuku i vježbe u narednom periodu, te su iskazali potrebu zajedničke saradnje u dijelu korištenja potrebnih kapaciteta za nesmetano vršenje misije EUFOR-a u BiH.

Na sastanku je istaknuta izuzetna saradnja MO i OS BiH sa snagama EUFOR-a i zajednički konstatirano da misija EUFOR-a i dalje ima utemeljenu svrhu i da donosi značajne benefite ne samo Oružanim snagama BiH, nego svim segmentima društva u našoj zemlji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.