Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protiv evropskog puta BiH

Kome odgovara sukob interesa: Slučaj “Dragan Čović”

Dragan Čović dao je izjavu za medije nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
27.04.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Izjava Dragana Covica nakon hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Fokus.ba u narednom period objavit će 12 tekstova kao i kratkih video prikaza o tome ko su osobe u najvišoj zakonodavnoj instituciji države koji ne samo da koče ove procese nego su i sami u očitom sukobu interesa

U ovoj, izbornoj, godini, oni koji već duže vrijeme demonstriraju da su protiv evropskog puta BiH ponovo su se jasno i nedvosmisleno javno deklarisali. Glasali su protiv prijedloga Zakona o sukobu interesa BiH, u koji su uvrštene odredbe u skladu sa evropskim standardima i kojim bi BiH ispunila jedan od tri ključna uvjeta za kandidatski status.

Fokus.ba u narednom period objavit će 12 tekstova kao i kratkih video prikaza o tome ko su osobe u najvišoj zakonodavnoj instituciji države koji ne samo da koče ove procese nego koji su i sami u očitom sukobu interesa. Neki su čak i kažnjeni, iako neprimjereno, zbog sukoba interesa, dok drugi profitiraju zbog nedovoljno dobro definisane zakonske regulative, koja i dalje omogućuju da neometano budu u sukobu interesa.

Također, neki od funkcionera godinama su u Komisiji za odlučivanje sukoba interesa nastojali da odugovlače sa provođenjem postupaka utvrđivanja sukoba interesa njihovih kolega odnosno stranačkih šefova, dok su drugi znatno opterećeni istragama zbog umiješanosti u korupciju odnosno nalaze na crnoj listi SAD zbog koruptivnog djelovanja.

Dragan Čović, lider HDZ-a i aktuelni delegat u Dom naroda Parlamenta BiH, koji je u rukovodstvu ovog doma, jedan je od rijetkih političkih lidera koji je kažnjen zbog sukoba interesa. Desilo se to u martu prošle godine, a zbog djela koji je počinio u 2018. godini, kao tadašnji član Predsjedništva BiH. Naime, Hrvatski narodni sabor (HNS), političko nevladino udruženje kojim rukovodi Čović, primalo je novac iz budžeta. HNS je za organizovanje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 2017. godine dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta.

Kazna za Čovića je, međutim, bila simbolična, umanjenje od 10 posto od jedne mjesečne plaće, a njegove stranačke kolege u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa, Bariša Čolak i Borjana Krišto pobrinule su se da kažnjavanje Čoviča prolongiraju koliko mogu.

HDZ već duže opstruiše usvajanje novog Zakona o sukobu interesa. Parlamentarci HDZ-a redovno obaraju novo rješenje koje je po EU standardima. Sam Čović je u Domu naroda na sjednici od 22. maja i sam glasao protiv novog Zakona o sukobu interesa. Za negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, a time i za odbacivanje ovog zakona, glasali su i Lidija Bradara (HDZ), Marina Pendeš (HDZ), Bariša Čolak (HDZ), Nikola Špirić (SNSD), Lazar Prodanović (SNSD), Dušanka Majkić (SNSD), Sredoje Nović (SNSD).

Glasanje u Domu naroda BiH o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije oko Prijedloga zakona o sukobu intresa BiH: Delegati HDZ-a podržali negativno mišljenje Komisije

Ovo je bila samo jedna u nizu opstrukcija navedenog zakona, U proteklim godinama javnost je takvim opstrukcijama osim u Parlamentu svjedočila i u Vijeću ministara, kao i u Ministarstvu pravde kojem su rukovodili i rukovode kadrovi HDZ-a.
Zakon o sukobu interesa jedan je od prioriteta EU za sticanje kandidatskog statusa BiH. Zakon je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, ali nije dobio podršku zastupnika/ca u Domu naroda PSBiH. Više od 300 važnih funkcionera/ki u BiH direktno ili indirektno se nalazi u sukobu interesa.