Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Kome se papa Franjo najviše obradovao u Sarajevu? (FOTO)

08/06/2015

Na Facebook stranici zagrebačkih Isusovaca osvanula je fotografija iz sarajevske katedrale na kojoj se vidi kako se papa Franjo jako oduševio kad je vidio jednog svećenika

S obzirom na to da je svećenik na fotografiji bio okrenut leđima, mnoge je zanimalo o kome je riječ pa su isusovci otkrili:

“Ako ste se jučer pitali kome se to papa toliko obradovao u Sarajevskoj katedrali, odgovor je naš p. Petar Galauner. Naime njih su dvojica istovremeno bili provincijali. Tada Bergoglio Argentinske provincije, a  Galauner Hrvatske provincije Družbe Isusove. U tom svojstvu zajedno su sudjelovali na 32. generalnoj kongregaciji reda”, prenosi portal Medjugorje-info.

S obzirom na to da je ta Kongregacija održana 1974. godine u Rimu, očito je da je i nakon više od 40 godina prijateljstvo između njih dvojice traje. Svi koji poznaju patera Petra Galaunera upoznati su s njegovim velikim srcem i dušom, a on sam je otkrio da poznaje papu “još iz dana kad je bio Jorge”.

Sada 86-godišnjak, pater Galauner iza sebe ima nevjerovatan duhovni put.

pater-Galauner-papa-Franjo

U Družbu Isusovu stupio je u teškom poratnom razdoblju 1946. godine, a za svećenika je zaređen 19. jula 1957. u Zagrebu. Tokom svoga plodnoga redovničkoga i svećeničkoga djelovanja preuzeo je brojne odgovorne dužnosti, kako u Družbi Isusovoj tako i u Crkvi u Hrvatskoj. Među ostalim bio je rektor Dječačkoga sjemeništa na Šalati, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove te regionalni asistent Slavenske asistencije u generalnoj kuriji DI u Rimu.

Nakon devetogodišnjega boravka u Rimu na zagrebačkoj Šalati 1990. godine preuzima službu ravnatelja Nadbiskupske klasične gimnazije. Nakon što su 1998. godine upravu Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom preuzeli dijecezanski svećenici, p. Galauner odlazi u Osijek gdje osniva Isusovačku klasičnu gimnaziju koja je i danas prepoznatljiva među osječkim školama te ima oko 300 učenika i učenica.

Iako se službeno umirovio 2003. godine, to za njega nije značilo mirovanje. Otišao je u Beograd gdje je preuzeo službu superiora u Rimokatoličkoj župi sv. Petra, sudjelovao je u osnivanju “Loyola Gimnasiuma” te internata u Prizrenu za 800 učenika i učenica, kojih je utemeljitelj njemački isusovac Walter Happel.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.