Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kome smeta što je hotel Holiday opet vraćen u život?

Untitled-4

Radnicima poznatog sarajevskog hotela Holiday, koji je podignut za potrebe 14. Zimskih olimpijskih igara, već peti dan nije omogućen pristup radnim mjestima. Hotel je zatvoren zbog, kako je navelo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, postojanja osnova sumnje utaje poreza. U ponedjeljak je izvršen pretres prostorija i tom prilikom su izuzeti dokumenti i računari.

“Cilj stečajnog upravnika nije zaštita imovine kako je naveo, nego istjerati radnike i ostaviti prazan objekat jer je mnogo lakše prodati prazan objekat i vršiti prodaju. Našim zakupcima se nude ugovori na tri mjeseca, tačnije do septembra mjeseca, što je najvjerovatnije da su izvršene sve pripreme za prodaju hotela i raspisivanje javnog tendera za prodaju u septembru mjesecu”, kaže za RSE Vahid Alić, predstavnik radnika.

Radnici, njih 70, kažu da će nastaviti dežurati pred ulazom hotela sve dok se ne riješi ova situacija.

AB95C066-9227-4158-8387-DB232D7237A5_w640_r1_cx8_cy5_cw81_s

Vahid Alić

“Sama činjenica da sud, stečajni sudija Hakija Zajmović i stečajni upravnik (Muhamed Mahmutović) nisu prihvatili potpise 55 radnika za zastupanje našeg predstavnika u Izvršnom odboru povjerilaca, dovoljno govori da se nešto radi sa strane.

Mi uopšte nemamo informaciju. Predstavnik radnika Mehmed Obradović nikad nije napravio sastanak sa nama da bi nam obrazložio situaciju, jer mi smo jedna trećina povjerilaca”, ističe Alić koji je u petak, nakon 30 godina rada u hotelu, iseljen iz kancelarije i to, kako navodi, bez ikakve obavijesti i razgovora.

O novom direktoru Holidaya Alenu Čengiću, koji je ugostiteljski objekat preuzeo u junu prošle godine, radnici imaju samo riječi hvale.

“Ponosim se što sam radila za njega. On je svojim sredstvima digao ovaj hotel deset metara ispod zemlje. Ovo je bilo smetljište. Te promjene su tako bile vidljive da je hotel počeo da cvjeta iz dana u dan”, kaže za RSE Sabina Bajraktarević, od 1984. uposlenica hotela, te dodaje:

“Mi smo obavještavali sve strukture vlasti o krađi, o otuđivanju, pljački. Da podsjetim, 28. decembra smo dobili sudsku zabranu da štrajkujemo. O kakvim sada inspekcijama oni govore? Kad smo ih pozivali i davali dokaze, niko nije htio da dođe ovdje. Sada, kada je Čengić od hotela napravio bajku, zašto niko od struktura vlasti nije došao i rekao ‘hvala ti Alene Čengiću što si deset kamiona smeća odnio tamo koje je prošla vlast ostavila. Stečajni upravnik govori o utaji poreza, o milionima. Zna li on šta je milion.”

7809F9D9-6CE6-4010-ADC1-34BF530AB628_w640_r1_s

Poplava ispred ulaza u magacin hotela Holiday

Radnici su ranije ukazivali na pokušaje prikrivanja poreza i ostale malverzacije koje je činio, kako navode, bivši direktor Holidaya Senadin Fetahagić. Međutim, kako tvrde, dosadašnji apeli su prošli bezuspješno.

“Išao sam u zgradu Porezne uprave da podnesem prijavu protiv Fetehagića. Tamo su mi rekli da se čeka od šest mjeseci do dvije godine da izađu na teren jer su pretrpani predmetima, a ovdje se to desilo preko noći i to zato što je čovjek (Alen Čengić) uredno plaćao poreze, plaćao radnicima plate i zaposlio nas. Međutim, nekima to ne odgovara. Pogledajte samo Fabriku duhana, Feroelektro, BH Telecom, dakle sve što radi u ovoj državi treba se uništiti”, kaže Adis Skorupan, radnik hotela nepune dvije decenije.

Drama sa radnicima hotela Holiday i njegovom imovinom započela je u februaru 2014. godine kada su radnici stupili u obustavu rada zbog neuplaćenih plata, poreza i doprinosa, koji su i podnijeli zahtjev za stečaj hotela.

“Sve što se nalazi u magacinima hotela je pola metra pod vodom i da niko ne vodi brigu. Taj dušebrižnik Mahmutović (stečajni upravnik hotela Holiday) koji brine o imovini, tako žestoko brine da već drugi dan nije iscrpio vodu iz podruma koji plave, a stvari pritom propadaju”, zaključuje Vahid Alić.