BiH

Sarajevska Vijećnica

Komemoracija Timuru Numiću: Život posvetio kulturi i nacionalnoj afirmaciji Bošnjaka

25/07/2020

Ivica Šarić, dogradonačelnik Sarajeva, na komemoraciji je rekao kako kulturna zajednica žali za odlaskom Timura Numića jer je izgubila prijatelja koji je u svom političkom angažmanu cijenio i razumio značaj umjetnosti za društvo

U sarajevskoj Vijećnici danas je održana komemoracija Timuru Numiću, nekadašnjem direktoru Centrale Stranke demokratske akcije (SDA), te dugogodišnjem saradniku prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

–  Opraštamo se od čovjeka kojeg smo istinski voljeli i poštovali, od aktivnog i zaslužnog građanina koji je zadužio BiH i narod kojem je pripadao – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

U Numiću su se, kako je dodao, sticale najbolje crte bosanskog muslimana, dobrog Bošnjanina, čovjeka koji pripada misiji dobra i dobročinstva u najširem smislu te riječi. Njegovim odlaskom, naveo je Izetbegović, nastaju praznine koje je teško nadomjestiti.

– Bio je čovjek koji pomaže, razveseljava i olakšava. Lijepu stranu života je činio još ljepšom, podržavajući umjetnost i umjetnike. Težu stranu, tegobna vremena kroz koja smo zajedno prošli je olakšavao organizujući pomoć i podršku onima kojima je ona bila najpotrebnija. Numić je bio energičan čovjek, sposoban organizator, vjeran saradnik, čovjek jasnih stavova i opredjeljenja. To ga je s vremenom učinilo uticajnim i obavljao je važne i visoke funkcije – naveo je Izetbegović.

Numić se, prema njegovim riječima, borio za opstanak države i naroda i u najtežim vremenima bio je generalni sekretar SDA i najbliži saradnik Alije Izetbegovića.

– Do kraja svog života ostao je odan svojim prijateljima, svojoj stranci, idejama i idealima za koje se od rane mladosti srčano i posvećeno borio. Bio je istinski ljubitelj kulture i umjetnosti i dao je ogroman doprinos promociji kulturne baštine BiH inicirajući i predvodeći velike projekete od ogromnog značaja za identitet bošnjačkog naroda – istakao je Izetbegović.

Od Timura Numića oprostio se i član Senata SDA Edhem Bičakčić koji je kazao da je bio čovjek na koga su se svi mogli osloniti i koji je živio za kulturu, književnost i umjetnost.

– Odmah po pokretanju muslimanskih novina Preporod pod pseudonimom je pisao tekstove o zabranjenim i zaboravljenim bošnjačkim piscima. Kao čovjek koji je svoj život posvetio kulturi i nacionalnoj afirmaciji Bošnjaka među ostalim dao je nemjerljiv doprinos i reafirmaciji Ajvatovice kao vjerske i kulturne manifestacije – dodao je Bičakčić.

Kulturna zajednica, prema riječima dogradonačelnika Sarajeva Ivice Šarića, žali zbog odlaska Timura Numića jer je izgubila prijatelja koji je u svom umjetničkom angažmanu cijenio i razumio značaj umjetnosti za društvo.

–  Timur je s radošću prihvatan kao osoba pozitivne energije, prepoznavao je i volio ljude visokih etičkih nadzora i bio je  blizak prijatelj i znanac s velikim brojem značajnih ljudi u svijetu politike i umjetnosti – kazao je Šarić.

Od Numića se uime Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca oprostio i Emir Zlatar koji je kazao da je ova organizacija bila počašćena da je bio njen član.

– Znao je da bude sugovornik za sve ljude koji su na bilo koji način željeli da unaprijede kulturu, posebno Bošnjaka i BiH. Ono što ga je krasilo jeste prisnost koju je isticao u susretu sa ljudima posebno u oblasti kulture i onoga što je borba za zaokruživanje temeljnih elemenata nacionalnog identiteta u Bošnjaka – kazao je među ostalim Zlatar na komemoraciji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.