Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komemoracija

Veliki gubitak za grad Sarajevo i državu BiH

komemoracija policajcima 1
FOTO: NAP

Danas odajemo počast i opraštamo se od Davora i Adisa

Članovi porodica, kolege i prijatelji danas su se na komemoraciji održanoj u Općini Novi Grad u Sarajevu oprostili od sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića, ubijenih u petak rano ujutro u naselju Alipašino Polje.

Komemoraciju, koja je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, pratili su suze, bol i lijepe riječi o Vujinoviću i Šehoviću i nada da se takvo nešto nikome više ne ponovi.

Komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović kazao je kako je u ovako teškim trenucima zbog ubistva kolega teško naći prave riječi da se iskažu bol, tuga i ogorčenost.

Izjavio je kako je ovo veliki gubitak za porodice, za Ministarstvo unutrašnjih poslova, za grad Sarajevo, kanton i državu BiH. On je podsjetio na to kako su ubijeni policajci bili primjer drugima.

”Dali su svoje živote štiteći građane Kantona Sarajevo, njihovu imovinu, kao i njihove živote. Moram još jednom naglasiti da smo svi jako ogorčeni, jako potreseni ovim gubitkom, ali ćemo zbog Adisa i Davora, zbog njihovih izuzetnih kvaliteta kao policijskih službenika, nastavljati obavljati naše poslove i zadatke na najbolji mogući način, kako su to radili i oni”, rekao je Halilović.

Porodicama ubijenih policajaca je poručio kako će im vrata uprave policije Kantona Sarajevo uvijek biti otvorena i da će uvijek imati podršku.

Načelnik Četvrte PU Novi Grad Nusret Selimović izjavio je kako nije obećan dan bez bola, tuge i kiše.

”Obećana je snaga za dan, utjeha za suze, svjetlo za put. Danas odajemo počast i opraštamo se od Davora Vujinovića i Adisa Šahovića prisjećajući se samo malog dijela onoga što su do trenutka zvjerskog i podmuklog čina u svom životu ostavili za sve nas i našu zajednicu”, kazao je Selimović.

On je pročitao biografije Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje su ispunjene pohvalama i nagradama.

Zahvalio je na njihovom doprinosu i ljudskim vrlinama koje su utkali u rad Četvrte PU.

”Nemjerljiva je vrijednost tragova koje su kroz odgovoran, požrtvovan i profesionalan rad Davor i Adis ostavili iza sebe. Davor i Adis su, prije svega, bili dobri ljudi, posvećeni svojim porodicama i odani, prije svega, svojoj državi BiH“, dodao je Selimović.

Rekao je kako su ubijeni policajci svoje živote dali za izgradnju boljeg društva.

”Neka im je lahka zemlja bosanska“, rekao je Selimović.

Elfin Mujezin vrlo emotivno je govorio o svojim kolegama te dodao kako su dijelili i dobro i zlo.

”Za osam godina, radili su pošteno, iskreno. Nijednog momenta nisam imao problemima s ovim momcima”, rekao je Mujezin, koji je dodao kako su ubijeni policajci radili svoj zadatak bez obzira na uslove.

Predsjednik Sindikata Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić kazao je kako je u ovom teškom trenutku more tuge, bola, bijesa i gorčine.

”Tužni smo i bolni što se opraštamo od dva ljudska bića, dvojice ljudina, dva uzorna policajca, a prije svega, dva dobra i primjerna sina, muža, oca, brata, rođaka, prijatelja i dvojice kolega za koje je, nakon svega što smo čuli i sa njima doživjeli, nemoguće pronaći adekvatne riječi kojima bismo ih mogli adekvatno i u potpunosti opisati. Bijes, gorčinu i prijezir osjećamo zbog načina na koji su napustili ovaj prolazni svijet”, izjavio je Hadžiabdić i ukazao na svjesnost policajaca da, kada su birali tu dužnost, izabrali su da budu na strani istine, da štite i služe građanima.

”Zato imamo obavezu čuvati i njegovati uspomene na njih, pomoći njihove najbliže, a zločince koji misle da će nas uplašiti ili pokolebati izvesti pred nadležni sud kako bi bili adekvatno kažnjeni u skladu sa zakonom“, rekao je Hadžiabdić.

Ukop ubijenih policajaca Davora Vujinovića (1972.) i Adisa Šehovića (1975.) bit će obavljen danas. Sahrana Vujinovića održat će se na sarajevskom groblju “Sveti Josip” u 12,15 sati, dok će dženaza Šehoviću biti klanjana na mezarju u Buća Potoku u 14,30 sati.

Povodom ubistva dvojice policajaca, danas je proglašen Dan žalosti u Bosni i Hercegovini i zastave su spuštene na pola koplja.

U poslijepodnevnim satima bit će održano i protestno okupljanje u Sarajevu pod motom “Skup podrške policiji Kantona Sarajevo”.

U pucnjavi koja se dogodila u petak, 26. oktobra, oko četiri sata ujutru, u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijen je policijski službenik Adis Šehović, dok je Davor Vujinović teško povrijeđen. Vujinović je preminuo u Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu u petak poslijepodnevnim satima.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici, u naselju Alipašino Polje.