Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

psbih

Komisija podržala principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH za 2021.

Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu
28.10.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je u prvoj komisijskoj fazi podržala Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

U vezi s predloženim budžetom, Komisija je usvojila i zaključak kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da u skladu s planiranim sredstvima u Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, prilikom donošenja odluka o korištenju sredstava sa pozicije razervisanja – sredstva za borbu protiv pandemije virusa korona, izdvoji dio sredstava za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću koja je oštećena usljed zemljotresa u Republici Hrvatskoj krajem 2020. godine.

Predsjedništvo BiH ranije je usvojilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, te je tada zaključkom zadužilo Vijeće ministara BiH da pokrene proceduru povećanja najnižih plata za policijske službenike zaposlene u policijskim agencijama BiH i vojnicima u Oružanim snagama BiH.

Prema predloženom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na Budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM, i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga BiH u predloženom budžetu za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri posto.

U prvoj komisijskoj fazi usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je predloženi zakon, a cilj mu je izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za porezne obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreznim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Izmjenama i dopunom Zakona definira se obaveza nastanka plaćanja akcize na duhanske proizvode na isti način kao i za druge akcizne proizvode, što u praksi znači da će se plaćati prilikom prvog prometa ili uvoza proizvoda.

Prema sada važećem zakonu, akciza na duhanske proizvode se plaća prilikom preuzimanja akciznih markica, dok se kod drugih proizvoda plaća prilikom prvog prometa ili prilikom uvoza proizvoda.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH podržala je poslaničku inicijativu Vlatka Glavaša kojom se, povodom istorijskog uspjeha košarkašica BiH i plasmana u četvrtfinale Eurobasketa, predlaže nadležnom ministarstvu i Vijeću ministara BiH da ovaj uspjeh adekvatno nagradi.

Komisija je usvojila Konsolidovani godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravlјanja i kontrole u institucijama BiH za 2020. godinu kao i Godišnji konsolidovani izvještaj unutrašnje revizije za 2020. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Također je usvojen i Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu u dijelu nadležnosti ove Komisije, i to za: Ministarstvo finansija i trezora BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH i Agenciju za javne nabavke BiH.

Usvojen je i Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2020. godinu.