Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KOMISIJA ZA ODBRANU I SIGURNOST

Komisija PSBiH usvojila Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti – za 2020. godinu

komisija psbih (1)

Nije usvojen Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana za 2021. godinu, a nije podržana, u dijelu koji se odnosi na nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, delegatska inicijativa Zlatka Miletića

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojila je Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2020.godinu, koji je sačinila Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost te Izvještaja o radu Parlamentarnog vojnog povjerenika za 2021. godinu.

Zajednička komisija nije usvojila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2020. godinu u dijelu za koji je nadležna. To su: Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija, Služba za poslove sa strancima, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Agencija za policijsku podršku, Agencija za školovanje i stručno usavršavanje, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (dio izvještaja koji se odnosi na uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme), Ministarstvo civilnih poslova BiH (dio izvještaja koji se odnosi na protivminske akcije u BiH), te Državna regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Nije usvojen ni Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana za 2021. godinu, a nije podržana, u dijelu koji se odnosi na nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, delegatska inicijativa Zlatka Miletića.

Delegat u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Zlatko Miletić, u jednom dijelu inicijative, zahtijeva da Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana izvrši izmjenu ‘Uputstva o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog osiguranja osoba, objekata i imovine’ na način da se iz člana 22. briše stav 2) tačka b. 1) i 2) i c. treća kategorija osoba/ličnosti koje se posebno štite te da se na taj način svede ukupan broj štićenih osoba na ukupno osam osoba.

Miletić je, obrazlažući predloženu incijativu, kazao da je suština njegovog prijedloga bila da naprave uštede u institucijama BiH i izvrši smanjenje broja osoba koje se posebo osiguravaju.

Smatra da bi se ovakvom mjerom nadležnim policijskim agencijama otvorio prostor da novac koji bi uštedili iskoriste na drugi način i za poslove koji su u ovom trenutku potrebniji.

Član Zajedničke komisije Dragan Mektić (SDS) je kazao da u principu podržava ovu inicijativu, u smislu smanjenja redovnih ili pripadajućih priviliegija vezanih za osiguranje ličnosti, ocjenjujući da se u BiH osigurava nepotreban broj ličnosti koje su nosioci određenih funkcija.

Mektić kaže da ne vidi potrebu za ovolikim brojem štićenih ličnosti, te da bi to trebalo preispitati, reducirati i smanjiti.

– Ukoliko bi bila podržana ova inicijativa, predložio bih da ta sredstva koja se uštede, obavezno ostanu u budžetu agencija koje to rade, gdje bi taj novac mogli da preusmjere na dodatno tehničko usavršavanje, odnosno osposobljavanje – naveo je Mektić.