Zagađenje rijeke Bosne

Kompanija ArcelorMittal o ekološkom incidentu u Zenici: “Veliko iznenađenje”

IMG-9a928d39191307a78a3660eae06ce3c9-V

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su naveli da preduzimaju sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili uzrok i sankcionisali počinioca zagađenja

U rijeci Bosni u Zenici se jutros dogodio novi ekološki incident u kojem je iz izljevnog kanala u blizini privrednog subjekta Arcelor Mittal u Zenici ispušten za sada nepoznat materijal, uslijed čega je rijeka Bosna ‘prokrvarila’.

U međuvremenu, glavni federalni vodni inspektor izašao je na teren.

O svemu navedenom oglasili su se i iz kompanije ArcelorMittal Zenica.

“Jutrošnji incident u rijeci Bosni predstavlja veliko iznenađenje za nas budući da godinama ulažemo u sisteme za smanjivanje utjecaja na okoliš i bilježimo značajna poboljšanja u ovoj oblasti. Ova situacija je za nas neprihvatljiva stoga sprovodimo veoma detaljnu istragu na terenu radi utvrđivanja činjenica, zajedno sa relevantnim institucijama. Rezultate očekujemo u roku od 24 sata kada ćemo vam prezentirati sve utvrđene činjenice”, navode iz kompanije ArcelorMittal Zenica, prenosi Zenit.ba.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su naveli da preduzimaju sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdili uzrok i sankcionisali počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana.