Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radio na slučaju Memić

Kompromitirani tužilac Kreštalica imenovan za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju

sead-krestalica

Protiv Kreštalice se vodilo i nekoliko disciplinskih postupaka zbog nekih drugih slučajeva gdje je trgovao tačkama optužnica protiv osoba koje su počinile više krivičnih djela

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija imenovala je nove šefove odjela unutar Tužilaštva KS. Za šefa Odjela za privredni kriminalitet i korupciju imenovan je Sead Kreštalica kompromitirani tužilac protiv kojeg je porodica ubijenog mladića Dženana Memića podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog više krivičnih djela, a posebno zbog utjecaja na svjedoka vještaka medicinske struke Željka Karana koji je prezentirao svoj nalaz u toku postupka Ljubi i Bekriji Seferoviću, piše NAP.

Kreštalica je i tokom rekonstrukcije događaja iz noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji navodio Ljubu Seferovića da prizna nešto što nije uradio, navodio je njegovu suprugu Vasviju Sejdović da pokaže mjesto “navodnog udara u pješake” kao i način kretanja Dženana Memića i Alise Mutap. Ovaj slučaj okončan je sa dvije oslobađajuće presude, a porodica Memić od samog početka tvrdi da se radi o lažnoj optužnici.

Protiv Kreštalice se vodilo i nekoliko disciplinskih postupaka zbog nekih drugih slučajeva gdje je trgovao tačkama optužnica protiv osoba koje su počinile više krivičnih djela.

Nakon što nije prošlo imenovanje Kreštalice za zamjenika glavne tužiteljice što je VSTV odbio sa objašnjenjem da je nepotrebna pozicija još jednog zamjenika, Sarajlija je izvršila rotaciju šefova odjeljenja.

Za šefa Odjela za opšti kriminalitet imenovana je tužiteljica Šejla Heljić koja je također radila na slučaju Dženan Memić.

Tužilac Nermin Ćorović smijenjen je sa šefa Odjela gdje je imenovan Kreštalica, a imenovan za šefa Odjela za ratne zločine.

Upućeniji tvrde da je Kreštalica morao biti nagrađen za vođenje slučaja Dženan Memić, a na samom slučaju se pojavilo desetak tužilaca. Nikada u historiji tog tužilaštva, a ni stariji advokati ne pamte da je slučaj saobraćajne nesreće vodilo toliko tužilaca.

Neki od tužilaca koji su radili na slučaju Memić napustili su Tužilaštvo KS i prešli u advokate, dok je nekoliko njih imenovano za državne tužioce. Bivša glavna tužiteljica Dalida Burzić imenovana je za sudiju Suda BiH i pored svih krivičnih prijava koje je protiv nje podnijela porodica Memić i disciplinskog postupka koji se vodio zbog neprimjerenog kontakta sa ocem mladića Dženana Memića i davanja izjava o slučaju koji je bio u toku. U isto vrijeme dok se vodio disciplinski postupak VSTV je imenovao Burzić za sudiju.