BiH

Član Predsjedništva BiH

Komšić: 74 godine nakon holokausta u BiH još postoje politike koje se ne odriču nacizma

28/01/2019

"Tako u Mostaru, zahvaljujući tim politikama ulice nose imena po učesnicima u Holokaustu"

Okupili smo se danas ovdje kako bismo obilježili značajan istorijski datum i odali počast žrtvama Holokausta, najvećeg i najbrutalnijeg zločina prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić tokom komemoracije u Sarajevu posvećenoj 27. januaru, Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta.

Osim Komšića komemoraciji je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Šefić Džaferović.

Komšić je podsjetio da se 27. januar obilježava diljem Evrope, i danas, 74 godine kasnije, „sjeća nas na dan 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila sedam i po hiljada zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijonom logoru ‘Aušvicu’.“

„Dozvolite mi da pozdravim i iskažem duboko poštovanje preživjelima Holokausta, a koji su ovdje danas sa nama. Onima koju su svjedoci mračne strane istorije koja je ostavila duboke posljedice na njih, a nam svima obavezu da se suprotstavljamo svim oblicima zala i nasilja. Obavezu da ne dozvolimo da se tako nešto ikada više dogodi“, rekao je Komšić.

Nažalost, dodao je član Predsjedništva Komšić, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu, nekima nije bila lekcija.

„Svjedoci smo da su se i u novijoj istoriji dešavali genocidi i teški zločini koji su odnijeli mnoge žrtve. Dešavaju se i danas, genocid je počinjen i ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini.

Također, porazna je činjenica da i 74 godine nakon Holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog naslijeđa. Tako u Mostaru, zahvaljujući tim politikama ulice nose imena po učesnicima u Holokaustu.

Zbog toga, da bi sve te žrtve imale smisao, želim da vjerujem da će sjećanje na patnju žrtava ‘Aušvica’, i sve druge žrtve monstruoznih umova, biti nauk novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštivanju i nebrizi za drugog i drugačijeg.

Kao dio moderne civilizacije, ne smijemo zaboraviti ono što se desilo, dapače, imamo još veću obavezu radit na unapređenju međusobnih odnosa i graditi budućnost u kojoj će vladavina prava, moralne vrijednosti, sloboda svakog pojedinca i empatija biti imperativ. Budućnost u kojoj neće biti mjesta ratovima, ekstremizmu, međusobnim sukobima i gdje će svaki čovjek imati priliku za dostojanstven život“, zaključio je Komšić.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.