Član Predsjedništva BiH

Komšić: Bolesno je negirati činjenice i istinu kada je riječ o zločinima u BiH

komsic dzaferovic

Postoje uvijek ljudi, postoje strukture i u BiH i van BiH koji će reći da istina nije istina, da je bilo nešto drugo i to pogotovo pričaju nama koji smo to sve osjetili na svojim leđima

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je prisustvovao ispraćaju posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida koji će 11. jula biti ukopani u Memorijalnom centru u Potočarima, izjavio je novinarima da cijeli proces pronalaženja, ekshumacije, kompletiranja ostataka, nažalost nije završen.

Dodao je da, kako vrijeme prolazi, neke stvari gube na intenzitetu, odnosno da „osjećaji gube na intenzitetu“.

– Ali ovo je tolika tragedija, ne više samo za pojedince, ljude koji su izgubili najbliže ili koji su ostali invalidi. Ovo je tolika tragedija u kolektivnom sjećanju ljudi i to nema veze je li riječ o Bošnjacima muslimanima, ili je riječ o pravoslavcima Srbima ili o katolicima Hrvatima ili ateistima. Ovo je kolektivna trauma u mislima, u duši svakog normalnog čovjeka. Ovo više nema veze sa religijom, nema veze sa etničkom pripadnošću, nego ima veze sa ljudskošću, ima veze sa civilizacijom i anticivilizacijom, ima veze sa zločinom i pravdom – istaknuo je Komšić.

Dodao je da zato to boli „i to će da boli sigurno“.

– Ostat će sigurno tragovi u nama i kada mi odemo s ovog svijeta i kada nas ne bude koji pamtimo te dane i koji nosimo svježe sjećanje na to, bez obzira koliko vremena prođe, ostat će jedna vrsta kolektivne traume, pogotovo ako ne bude bilo pravde i ako istina bude negirana – smatra Komšić.

Mi smo, kaže on, prošli jedan proces gdje je bilo teško utvrditi istinu, pa je ona dokazivana na raznim sudovima, uključujući i međunarodne sudove.

– Danas se nalazimo u fazi kad više nije bitno ni šta su ti sudovi rekli. Postoje uvijek ljudi, postoje strukture i u BiH i van BiH koji će reći da istina nije istina, da je bilo nešto drugo i to pogotovo pričaju nama koji smo to sve osjetili na svojim leđima. To je sad nova vrsta problema sa kojom se suočava bh. društvo, ne cijelo, ali jedan dio – naveo je Komšić.

Po njemu je to, kaže, bolesno.

– To je, u suštini, mentalno bolesno negirati činjenice i negirati istinu kada je riječ o zločinima u BiH, pogotovo o genocidu u Srebrenici. To ulazi već u fazu mentalne bolesti. To je moje mišljenje. Možda ja pretjerujem, ali dopustite da imam pravo da pretjerujem kada je riječ o ovakvim stvarima – kazao je Komšić.