Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedništvo BiH

Komšić i Bećirović traže da se ambasador BiH u Srbiji hitno pozove na konsultacije

komšić bećirović
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Aleksandar Vranješ se sastao u Beogradu sa direktorom Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandrom Vulinom prenio izraze zahvalnosti na podršci Valentini Vujičić i Slađani Todić, dvjema studentkinjama koje su podsjećamo veličale ratnog zločinca Ratka Mladića

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovone da hitno pozove ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa na konsultacije u Sarajevo.

Sporne izjave

“Povodom izjava koje je dao ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu, Aleksandar Vranješ, na sastanku sa direktorom Bezbjedonosno-informativne agencije Republike Srbije, Aleksandrom Vulinom, a naročito nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom, zbog davanja stipendije dvjema studenticama, tražimo od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo, kako bi objasnio svoje postupke.

Potrebno da MVP BiH sačini informaciju koju će Ministar dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Podsjetimo, novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ sastao se u Beogradu sa direktorom Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandrom Vulinom prenio izraze zahvalnosti na podršci Valentini Vujičić i Slađani Todić, dvjema studentkinjama koje su podsjećamo veličale ratnog zločinca Ratka Mladića.

Podrška i studenticama

“Podršku direktoru BIA Vulinu sam dao i u lično ime, kao ambasador BiH u Srbiji. Republika Srpska i srpski narod veoma dobro znaju koliko su te sankcije neopravdane i nepravedne, jer mi decenijama trpimo razne oblike pritisaka, sankcija, oduzimanja nadležnosti, kršenja ljudskih prava od SAD, OHR i drugih zapadnih zemalja”, naveo je Vranješ u saopštenju.

Nakon što su studentkinje Fakulteta za kriminalistiku sarajevskog univerziteta veličale ratnog zločinca i to 11. jula kada je održana komemoracija i ukop žrtava genocida u Srebrenici to je izazvalo osudu javnosti. Potom je Vulin odlučio da ih školuje u Akademiji BIA u Beogradu.

Studentkinje su i pod lupom Tužilaštva BiH, dok su nakon ovog postupka izbačene sa sarajevskog univerziteta.