Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brisel

Komšić: I Dodik prihvatio dokument, protiv su bili oni što dobacuju iz hotelskih soba

Sarajevo: Izjave nakon sjednice Predsjedništva gdje je Dodik doveo harmonikaša
18.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sjednice Predsjednistva BiH medijima su se obratili Zeljko Komsic i Sefik Dzaferovic. Medijima nije bilo dozvoljeno snimanje Sjednice, a Dodik je u kabinet doveo harmonikasa. Clan Predsjednistva Milorad Dodik najavio je posebnu konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU je prihvatila većina učesnika razgovora u Briselu koje je jučer organizovao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel

“Dokument na kraju nije potpisan. U osnovi, ne radi se o lošem dokumentu, pogotovo sam zadovoljan činjenicom da se u njemu navodi potreba za implementacijom svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i načelno su ga prihvatile sve probosanske stranke, tj. one sa sjedištem u Federaciji BiH. Prihvatio ga je na kraju i Dodik, valjda iz straha od sankcija. Istina, Dodik se mnogo mučio, prvo je prihvatio, pa odbio i na kraju prihvatio. S druge strane, nije prihvaćen od Borenovića i Nešića, a i Stevandić se bunio”, izjavio je Željko Komšić, predsjednik DF-a, nakon sastanka bh. političkih lidera koji je u Briselu danas organizovao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Što se mene tiče, ako se ovakva vrsta dokumenta može iz EU tumačiti kao napredak i ako će to biti dovoljno, kako bi dobili podršku za kandidatski status, onda nemam ništa protiv. A to što su protiv oni koji dobacuju iz hotelskih soba jer se ne razgovara isključivo o njihovim željama, to je njihov problem”, poručio je Komšić.

Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja ostvaruje iskorake na putu ka EU je prihvatila većina učesnika razgovora u Briselu koje je jučer organizovao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Sporazum su podržale stranke sa sjedištem u Federaciji (SDA, SDP, DF, NiP, NS, PDA, NES i NB). Protiv su bili lider DNS-a Nenad Nešić, kao i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.