BiH

Zajedničko saopćenje

Komšić i Džaferović: Odluka o odgađanju vojne vježbe je opravdana

05/10/2021

Kao što je podcrtano iz Ministarstva odbrane BiH, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada se za to steknu potrebni uvjeti

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović oglasili su se putem zajedničkog saopćenja u kojem ističu da je Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije opravdana.

– Odluka o odgađanju vojne vježbe između Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srbije razumna je i opravdana, ako se ima u vidu trenutna pogoršana epidemiološka situacija – naveli su u saopćenju.

Kao što je podcrtano iz Ministarstva odbrane BiH, predviđena vojna vježba je samo prolongirana i bit će realizirana u skladu s odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kada se za to steknu potrebni uvjeti, naveli su.

S tim u vezi, zahtjevi za smjenom ministra odbrane su neutemeljeni i neopravdani, te predstavljaju neodgovoran izraz politizacije ovog pitanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić ranije je pojasnio razloge zbog kojih je zatražio odgađanje vojne vježbe, naglašavajući da su razlozi za to pogoršana epidemiološka situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa u obje zemlje.

– Nedovoljan broj vojnika je imuniziran zbog čega ne želim preuzimati rizik da se vojnici zaraze. Čim se popravi epidemiološka situacija vježba će ponovo biti zakazana jer nema nikakvog drugog razloga da se ona ne organizira – podvukao je Podžić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u međuvremenu zatražio je smjenu ministra odbrane zbog “nepoštovanja Ustava BiH”, jer je otkazao vojnu vježbu na Manjači kod Banje Luke. Navodi da takvu odluku može donijeti samo Predsjedništvo BiH koje je nadležno za vođenje vanjske politike, ali je Podžić pojasnio da vježba nije otkazana, nego je samo odgođena.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.