BiH

Afganistan

Komšić i Džaferović u Kabulu dočekani uz najviše državne počasti

10/12/2019

Upoznao je članove Predsjedništva BiH s aktualnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje poduzima afganistanska vlada

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreli su se danas s predsjednikom Afganistana Ashrafom Ghanijem.

Komšić i Džaferović dočekani su u predsjedničkoj palači u Kabulu uz najviše državne počasti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi bh. Predsjedništva zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informirali ga o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji “Odlučna potpora“ i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Također, upoznao je članove Predsjedništva BiH s aktualnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje poduzima afganistanska vlada.

Iskazan je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Nakon sastanka sa predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa generalom Gilesom Hillom, zamjenikom zapovjednika misiје “Оdlučnа potpora“. Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije “Odlučna potpora“ za 2020. godinu.

General Hill je zahvalio za sudjelovanje Bosne i Hercegovine u misiji “Odlučna potpora“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebice ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjet Kabulu nastavljen je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa veleposlanikom Nicholasom Kayom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.