BiH

Predsjedništvo BiH

Komšić i Džaferović za pokretanje spora s Hrvatskom zbog Pelješkog mosta, Dodik protiv

16/07/2019

Dodik je naglasio da za razliku od Džaferovića i Komšića smatra da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni nacionalni interes.

“Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasniću u NS RS-u zašto to nije dobro”, kazao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

Dodik je naglasio da za razliku od Džaferovića i Komšića smatra da BiH sa Hrvatskom treba da gradi prijateljske odnose, tim prije jer Republika Srpska ima interes za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

On je ocijenio da je ponašanje Džaferovića i Komšića kontraproduktivno i izrazio nadu da će Narodna skupština Republike Srpske prepoznati interese RS-a i ovu odluku proglasiti nevažećom, tim prije jer se zna da je EU donirala sredstva za Pelješki most i da je kineski izvođač pouzdan partner.

Dodik je najavio da će o ovim pitanjima javnost biti obaviještena u zaključcima sa sjednice.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.