Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret sa Zelenskim

Komšić iz Kijeva: BiH kao žrtva agresije najbolje zna koliko je podrška važna

zeljko komsic volodimir zelenski
Foto: Fena

“Mislim da je i ljudski, i politički, i moralno važno biti na strani Ukrajine”, naglasio je Komšić

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović razgovarali su danas u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o brojnim temama, uključujući i podršku najvećeg dijela BiH borbi Ukrajine u ratu s Rusijom.

-Mislim da je posjeta Ukrajini izuzetno važna kako bismo pokazali da najveći dio BiH od početka ruske agresije stoji uz pravednu borbu ukrajinskog naroda, predvođenu predsjednikom Zelenskim – kazao je Komšić u izjavi za Fenu iz Kijeva.

Podsjetio je da svi u BiH, koji su i sami bili žrtve agresije, uključujući i genocid u Srebrenici, itekako dobro znaju koliko je značila svaka pomoć s obzirom na to da se radi o odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ali i civilizacijskih vrijednosti da svaka nacija i država odlučuje o svom putu u budućnost.

-Mislim da je i ljudski, i politički, i moralno važno biti na strani Ukrajine – naglasio je Komšić.

Inače planom posjete predviđeno je da članovi Predsjedništva BiH prisustvuju međunarodnoj konferenciji Krimska platforma.

Ovo je prvi put da neko od članova Predsjedništva BiH posjeti Ukrajinu od početka rata, koja se već godinu i po brani od ruske agresije, a u međuvremenu je ta zemlja uspjela osloboditi veliki dio teritorija i napraviti velike pomake na terenu.