Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član predsjedništva BiH

Komšić komentarisao dodjelu kandidatskog statusa BiH, izrazio zabrinutost i pesimizam

Sarajevo: Izjave nakon sjednice Predsjedništva gdje je Dodik doveo harmonikaša
18.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon sjednice Predsjednistva BiH medijima su se obratili Zeljko Komsic i Sefik Dzaferovic. Medijima nije bilo dozvoljeno snimanje Sjednice, a Dodik je u kabinet doveo harmonikasa. Clan Predsjednistva Milorad Dodik najavio je posebnu konferenciju za medije. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Pozitivno je, ipak, što je Evropska unija prepoznala napore Bosne i Hercegovine kada je riječ o usklađenosti vanjske politike Bosne i Hercegovine sa stavovima Evropske unije koji su ostvareni uprkos brojnim opstrukcijama, smatra Komšić

Vijest o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini možemo samo primiti k znanju, smatra član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

– Obzirom na novonastale okolnosti pri kojima visoki predstavnik u BiH pri donošenju odluka u potpunosti zanemaruje presude Evropskog suda za ljudska prava i Mišljenje Evropske komisije, i ugrožava EU put BiH, izražavam zabrinutost i utemeljeni pesimizam u pogledu efekata dodjele kandidatskog statusa u odnosu na ukupnu perspektivu članstva – dodao je.

Pozitivno je, ipak, što je Evropska unija prepoznala napore Bosne i Hercegovine kada je riječ o usklađenosti vanjske politike Bosne i Hercegovine sa stavovima Evropske unije koji su ostvareni uprkos brojnim opstrukcijama, smatra Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.