BiH

Član Predsjedništva

Komšić kritikovao Plenkovića: To je veliki nedostatak kućnog vaspitanja

14/03/2019

Od nadležnih sigurnosno-obavještajnih agencija Bosne i Hercegovine zatražena provjera navoda o pokušaju prikazivanja BiH kao "regionalne baze terorista"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je danas da će navodi pojedinih medija o eventualnoj uključenosti diplomata iz susjedne Republike Hrvatske u aktivnosti koje duboko ulaze u sferu špijunaže i terorizma u cilju ostvarivanja njihovih nejasnih interesa u BiH imati jako ozbiljne implikacije.

Komšić smatra da samo loše informisan i neupućen posmatrač može pomisliti da se u današnjem svijetu diplomate isključivo bave “razvojem i unaprjeđenjem diplomatskih odnosa”. Međutim, dodao je on, i u tim aktivnostima postoji precizno povučena crvena linija koja se ne smije prelaziti.

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je u četvrtak kako će od sigurnosno-obavještajnih agencija u toj zemlji biti zatražena temeljita provjera medijskih tvrdnji o tome da su hrvatski obavještajci pokušali prikazati BiH kao regionalnu bazu terorista te je upozorio kako će u slučaju da se ti navodi dokažu smjesta biti poduzete odgovarajuće mjere a istodobno je predsjedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću predbacio “neostatak kućnog odgoja” zbog njegova sudjelovanja na skupu u Neumu na kojemu se raspravljalo o mogućnostima izmjene ustavnog ustroja BiH.

– Ni današnje pojavljivanje Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske u Neumu, gdje se organizira tzv. političko-naučni skup o temi izmjena Ustava Bosne i Hercegovine, još uvijek nije prelazak te crvene linije, iako demonstrira veliki nedostatak kućnog vaspitanja – ističe se u saopćenju iz Komšićevog kabineta.

Podsjeća da je od nadležnih sigurnosno-obavještajnih agencija Bosne i Hercegovine zatražena provjera navoda o pokušaju prikazivanja BiH kao “regionalne baze terorista”.

– Ako se ti navodi potvrde kao osnovani, BiH će bez oklijevanja poduzeti mjere koje su predviđene u takvim situacijama – zaključuje Komšić u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.