Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komšić: Najlakše bi bilo Milanoviću opsovati sve po spisku!

BiH

komsic parlament bih

“Najlakše bi bilo Milanoviću opsovati sve po spisku! Ali to ne bi riješilo niti jedan problem, kao što se taj spisak ne bi sigurno završio samo na Milanoviću, uključujući i mnoge ‘domaće Milanoviće'”, stoji u otvorenom pismu predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića kojeg prenosimo u cjelosti.

To što on misli da je Bosna i Hercegovina “big shit”, vjerovali mi ili ne, misli i većina medjunarodnih zvaničnika i diplomata na službi u Bosni i Hercegovini kao i širom Balkana. A ako ćemo pošteno, to misli i povelik broj Bosanaca i Hercegovaca. Izgovarajući ovu rečenicu, kao predsjednik stranke, na zvaničnom sastanku, i još se kasnije hvaleći kako je znao da se to sve snima, Milanović je samo pokazao da je, kako to već mi u ovoj nesretnoj zemlji volimo reći, “neuspjeli jalijaš”.

Međutim, druga njegova rečenica je daleko opasnija, zlokobnija! Ozbiljno reći da, u slučaju da dodje do odvajanja RS-a od BiH “oni” neće ostaviti Hrvate sa Bošnjacima, razotkriva sve ono što se već par godina naslućuje, šuška, “osjeća u zraku”! Izgleda da je teret objave kako u Zagrebu čekaju novog “Mačeka” pao na pleća Milanovića i on je samo izgovorio ono što zaista misli. A “Cvetkovića” u Beogradu već svakao ima i previše.

Dakle, dok se u regionu čeka ukazanje novih “proevropskih Cvetkovića i Mačeka” da potpišu neki novi sporazum i opečate podjelu ove zemlje, dotle se u BiH priprema teren i crtaju karte federalnih ili konfederalnih jedinica, distrikta, novih izbornih jedinica i ko će ga znati šta sve ne. Dodik raspisuje referendume, Čović piše Inzku, Izetbegović tom istom Čoviću daje sve što mu ni Tuđman ni Boban za života nisu uspjeli obezbjediti. I sva trojica se osjećaju močnim i zaštićenim. Kako zbog povjerenja naroda i glasova tog istog naroda, tako i zbog aparata, državnog i vaninstitucionalnog, kojim upravljaju i kojeg upotrebljavaju i zloupotrebljavaju, tako i zbog toga što Milorad ima “brata Putina”, Dragan ima braću u “demokršćanskoj Europi” uključujuci i “brata socijaldemokratu Milanovića,” a Bakir ima “brata Erdogana”.

A nas koji svoju braću tražimo među Srbima, Bošnjacima, Hrvatima, Romima, Jevrejima itd, po Bosni i Hercegovini oni svakako doživljavaju kao idealiste ili, pojednostavljeno rečeno jezikom Zorana Milanovića, kao “Big Shit”.

Pobrojana i nepobrojana gospodo, bez obzira što mi nemamo neke “velike braće” vani po bijelom svijetu, nemamo svojih OSA, SIPA, MUP-ova, svojih tužilaca, svojih sudija, svojih javnih preduzeća oko kojih se stalno svadjate i prepirete, a kojima kupujete ljudske duše obećavajući ili dajući im posao u tim istim preduzećima uz naknadu ili bez naknade ako su iz vaših stranaka, prijeteći im da će ostati bez posla i šta već sve radite i ne radite, nemojte je ni pokušati podijeliti! Pokušate li, vidjećete da i mi nismo za odbaciti!”, stoji u Komšićevom pismu.