Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izborni štab df-a

Komšić nakon pobjede: Meni ovo izgleda kao osveta HDZ-a Izetbegoviću

demokratska fronta- DF

Ja sam maloprije pričao s Schmidtom, on je obrazložio svoju odluku

“Svim ljudima iz DF-a koji su, ne samo ovaj mjesec nego i ranije, zaista se potrudili da ostvarimo dobar rezultat kao stranka, ja želim od srca čestitam”, započeo je svoje obraćanje medijima Željko Komšić koji je proglasio pobjedu u utrci za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

“Ono što smo imali prilike vidjeti u kampanji jeste zaista pozitivna atmosfera. Kampanju smo organizovali da ne budemo ni bahati, ni grubi, ni prljavi prema političkim protivnicima. Imali smo svoju ideju iza koje smo stali. Rezultat je kakav takav je, čekamo rezultate za sve nivoe. Ono što dosada imamo izgleda dobro, ali da ne trčimo pred rudu, trebamo sačekati. Nama je cilj da DF ostane na svim novima parlamentarna stranka. Da li na nivou iz 2018, sačekat ćemo da vidimo, ja to ne znam”, kazao je Komšić.

“Čestitamo svim izbornim pobjednicima, posebno građanima Bosne i Hercegovine, ne samo onima koji su dali glas DF-u ili meni nego svim građanima BiH. Čini mi se da se može govoriti o jednoj ne radiklanoj, ali svakako promjeni na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.”

Upitan da prokomentira nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od strane Chsristiana Schmidta, kazao je sljedeće:

“Ja sam maloprije pričao s Schmidtom, on je obrazložio svoju odluku. Ja sam mu rekao da je vrlo važno da nema diskriminacije u njegovoj odluci. Onih procenata koji su izazvali nezadovoljstvo građana BiH. Čini mi se da je njegova odluka, neka vrsta balansa kako bi se izbjegle manipulacije sa etničkim opredjeljenjima, ali isto tako da se ta odluka tiče i ubrzavanja procesa pri formiranju vlasti”.

O rezultatima izbora za Predsjedništvo BiH u Federaciji, iznio je Komšić zanimljivo mišljenje:

“Ono što smo vidjeli na terenu među ljudima, moglo bi se reći da je bilo očekivano. Pogledajte pojedine sredine, vidjećete da ni tradicionalni glasači HDZ-a nisu glasali za knadidata HDZ-a. Rezultat u Livnu je vrlo interesantan, kada su glasovi za Bećirovića i Krišto u pitanju. Čovjek bi pretenciozno mogao da kaže dobrodošli u građansku državu. No, meni to izgleda kao osveta i revanš Izetbegoviću”, kazao je Komšić.

Podsjećamo, prema stranačkim štabovima, prema više od 75 posto prebrojanih glasova, u Predsjedništvu BiH će naredne četiri godine sjediti Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.