BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: Niko u BiH neće biti manje Bošnjak, Srbin ili Hrvat ako odustane od konstitutivnosti

01/09/2021

Na forumu je istaknuto da je proces proširenja usporen, kao i da su zemlje koje su predsjedavale Evropskom unijom u posljednje dvije godine stavljale proširenje u svoju agendu, ali su dijelom usporene u toj namjeri zbog pandemije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da organiziranje panela o temi “Budućnost Evrope – Proširenje” u okviru Strateškog foruma na Bledu pokazuje da su alarmi upaljeni u Evropi i da zapadni Balkan ne treba ostavljati po strani.

Podvukao je da je BiH uvijek bila multietnička, multikulturna i multikonfesionalna zemlja, što je proizvod vremena i prostora na kojima se živi, ali je i podsjetio da je konstitutivnost kao institut u ustavnim sistemima zemalja rješenje koje potiče iz Sovjetskog Saveza što je tadašnja Komunistička partija Jugoslavije to preuzela.

– No danas u BiH niko neće biti manje Bošnjak, Srbin, Hrvat, Rom ili Jevrej ako se odustane od pojma konstitutivnosti i okrene se evropskim vrijednostima onima prema kojima vi živite gdje je najvažnije individualno ljudsko pravo i dostojanstvo pojedinca – kazao je Komšić.

No, da li će se to desiti ne zavisi o onome što on govori, kaže Komšić, jer će se to desiti kada dovoljan broj ljudi u BiH prepozna taj koncept i na izborima glasa za njega.

Na forumu je istaknuto da je proces proširenja usporen, kao i da su zemlje koje su predsjedavale Evropskom unijom u posljednje dvije godine stavljale proširenje u svoju agendu, ali su dijelom usporene u toj namjeri zbog pandemije.

No, rečeno je, budućnost svih država zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, a što to prije bude, bit će bolje i za države zapadnog Balkana i za Evropsku uniju te da proširenje EU treba uvijek biti dio EU agende.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.