Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Član Predsjedništva BiH

Komšić: Nemamo o čemu pregovarati ako se ustavno uređenje neće mijenjati

komsic fena ss

“Ako ćemo mi ući sa ovakvim ustavom, pa dajte da odmah uđemo, o čemu pregovaramo, kakve reforme, presude Evrospkog Suda za ljudska prava”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Demokratska fronte (DF) Željko Komšić nazvao je danas izjavu specijalnog izaslanika Vlade Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriela Escobara vrlo čudnom i nejasnom.

Escobar je jučer kazao da se o građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije, a do tada okvir za funkcioniranje BiH je Dejtonski mirovni sporazum i to je mapa puta prema evropskoj integraciji što mora i ostati.

Komšić kaže da specijalni američki izaslanik zna da s ovakvim ustavnim uređenjem i diskriminacijom koja je ugrađena u Ustav prema građanima ove zemlje, BiH ne može biti punopravna članica Evropske unije.

– Ako je tačno to što kaže Escobar da mi nećemo ući u EU s nekim drugim ustavnim uređenjem, molim ga da kod svojih šefova izdejstvuje da Evropska unija odmah primi BIH u članstvo. U tom slučaju nemamo o čemu pregovarati ako se ustavno uređenje neće mijenjati. O kakvim reformama razgovaramo i presudama Evropskog suda za ljudska prava . Pitat ću ga prvom prilikom šta je mislio, hoćemo li u EU ili nećemo nikad, rekao je Komšić.

Kaže da postoji mogućnost da je Escobar htio poručiti da BiH nikada neće biti članicom EU jer njeno ustavno uređenje nije kompatibilno s Evropskom unijom te je najavio da će ova pitanja postaviti Escobaru na prvom susretu.

Escobar smatra da BiH trenutno nije funkcionalna država jer bh. institucije već dugo nisu učinkovite što nije posljedica Dejtonskog sporazuma nego izostanak dobre volje političkog vodstva u BiH. Taj je sporazum 25 godina bio je uspješan u održavanju mira u zemlji i on nije uzrok problema u BiH, stava je specijalni izaslanik.