Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Komšić: Odlične vijesti iz EU, vidjećemo kako će se ova priča dalje razvijati

željko komšić o kandidatu za predsjedništvo bih
FOTO: Fena

Naravno, ostaje još jedan korak, odnosno da tu preporuku razmotri i prihvati Evropsko vijeće na zasjedanju 20. i 21. marta, kaže Komšić

Preporuka Evropske komisije za otvaranje EU pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, svakako je dobra vijest za našu zemlju. Naravno, ostaje još jedan korak, odnosno da tu preporuku razmotri i prihvati Evropsko vijeće na zasjedanju 20. i 21. marta, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za Fenu.

-Naravno, ostaje još jedan korak, odnosno da tu preporuku razmotri i prihvati Evropsko vijeće na zasjedanju 20. i 21. marta. Da li će tamo odluka također biti pozitivna, zavisi od svih zemalja članica, ali i od preostalih zadataka koje naša zemlja mora uraditi da bi svaka zemlja članica EU dala svoj glas za otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. To se prevashodno tiče Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, kao i zakona kojim se štiti izborni integritet ili fer i pošteni izbori bez ikakvog prostora za namještanje – rekao je Komšić.

U svakom slučaju, dodao je, ono što posebno raduje je eventualni slijedeći korak, koji se zove Screening ili Pregled, koji će dati tačan odgovor na pitanje koje stalno postavljamo zvaničnicima EU, a to je da li ovako dejtonski uređena Bosna i Hercegovina, sa nedorečenim ustavom koji sadrži sistemsku diskriminaciju i etničke alate za razne političke blokade, može uopće postati članicom Evropske unije.

-Ako bi briselska administracija, kao i institucije Evropske unije pristale da ovako uređena Bosna i Hercegovina može postati članicom Evropske unije, onda bi to bila velika pobjeda etno-nacionalista u Bosni i Hercegovini, kao i njihovih šefova u Zagrebu, Beogradu, pa zašto ne reći i u Moskvi.

Dakle, vijest iz Evropske komisije je svakako odlična i vidjećemo kako će se dalje ova priča razvijati i u kojem pravcu – izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.