BiH

Član Predsjedništva BiH

Komšić: Oružane snage BiH se kontinuirano pokazuju kao granat stabilnosti države

01/12/2020

Komšić je kazao obraćajući se prisutnima da mu je čast da se, u ime Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga, i u svoje ime, mogu obratiti danas, na 15. godišnjicu Oružanih snaga BiH

U Domu armije održava se svečana ceremonija obilježavanja 15-te godišnjice postojanja Oružanih snaga BiH. Na svečanosti prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Komšić je kazao obraćajući se prisutnima da mu je čast da se, u ime Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta Oružanih snaga, i u svoje ime, mogu obratiti danas, na 15. godišnjicu Oružanih snaga BiH.

“Donošenjem Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, prije 15. godina započet je proces uspostavljanja profesionalnih i za različite vidove aktivnosti obučenih oružanih snaga naše zemlje.

Tim propisima, omogućeno je formiranje takvih oružanih snaga u koje mogu biti uključeni svi, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, pod uslovom da su okviru svojih profesionalnih sposobnosti i da mogu podnijeti izazove koje traži pripadnost Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Svoju sposobnost za najveće izazove naši vojnici, pokazali su u okviru mirovnih misija Ujedinjenih nacija i NATO saveza, gdje su učestvovali u veoma složenim i zahtjevnim zadacima, što je dovelo do toga da su dobili visoke ocjene u tim nadnacionalnim organizacijama.

Posebno sa ponosom trebamo istaći donošenje Programa reformi Bosne i Hercegovine, kao nastavak aktivnosti iz 2009. godine, kada je naša zemlja zvanično zatražila uključivanje u MAP sistem u NATO savezu, odnosno Akcioni plan za članstvo u toj organizaciji.

NATO je već naredne godine u Talinu odobrio učešće Bosne i Hercegovine u MAP-u, doduše uvjetno, što je bilo vezano za upis vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu, ali od 5. decembra 2018. godine, Sjevernoatlantsko vijeće, kao organ koji donosi odluke u NATO savezu, odobrilo je puno učešće Bosne i Hercegovine u MAP-u, pozvavši našu zemlju da podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program.

To smo učinili podnošenjem Programa reformi, koji sadrži svih pet poglavlja, sa strukturom i elementima kako to NATO traži od svih učesnika u MAP-u. Tom prilikom, uspjeli smo „otkočiti“ aktivnosti na reformi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su vezane za modernizaciju i popunjavanje prema NATO standardima, kako bi naše Oružane snage bile još bolje i kvalitetnije organizirane i opremljene.

Ovom prilikom želim čestitati Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH na ispunjenjenih preko 70% posto aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine, u otežanim okolnostima, ne samo političkim, nego i onim koje su uzorokovane pojavom pandemije koronavirusa.

Ispunjavanje tih aktivnosti našu državu legitimira za dostavljanje sljedećeg Programa reformi, koji ćemo dostaviti u sjedište NATO saveza u narednom periodu.

Taj proces koji ima oblik dvosmjerne komunikacije i jako je važan za Bosnu i Hercegovinu, jer osim vojnog dijela, ispunjavanje kriterija prema NATO-u znači i uspostavljanje potpune vladavine prava, zaštitu ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine na individualnom nivou, reformu pravosudnog sistema, povećanje transparentnosti i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Svi ti procesi komplementarni su i sa onim reformama koje od nas traži Europska unija, kako bismo kroz te reforme dostigli status kandidata, a nakon toga i otvaranje pregovora o različitim poglavljima, u okviru nove metodologije za prijem zemalja u članstvo Europske unije.

To su paralelni procesi, koji imaju niz zajedničkih elemenata, pa kada vidimo da postoje državne institucije koje mogu u jednoj godini ispuniti 70% planiranih zadataka, to mi daje za pravo da vjerujem, kako bismo relativno brzo mogli nastaviti ispunjavati i druge kriterije, te sticati legitimitet za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Takvo nešto, bilo bi od krucijalnog značaja za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu

Upješno učešće u multilateralnim vojnim vježbama, doprinijelo je i nedavno uspješno održanoj bilateralnoj vojnoj vježbi na Glamoču u saradnji sa vojnim snagama prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država.

Aktivnosti Oružanih snaga BiH kvalitetan su pokazatelj da znamo kako se radi posao, da imamo profesionalni kadar koji zna raditi svoj posao i sa moje strane dozvolite da izrazim svoje iskrene čestitke.

Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč nizu poteškoća prije svega u finansijskom smislu, iz godine u godinu bilježe kontunuirani napredak, te se pokazuju kao granat stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Uvjeren sam da ćete i dalje na ponos svih građana Bosne i Hercegovine, uspješno obavljavati svoje zadatake, kako u zemlji tako u inostrastvu

Svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegoviine želim sretan Dan Oružanih snaga BiH”, kazao je Komšić.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.