BiH

njemačka

Komšić s bosanskim zastupnicima u Bundestagu, razgovarali su o sankcijama

14/11/2021

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoji situaciji u Evropi i svijetu, te kako se te politike reflektuju na zemlje Zapadnog Balkana. Predsjedavajući Komšić kazao je da od nove njemačke Vlade očekuje razumijevanje i sagovornika za političko stanje u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u Stuttgartu sa dugogodišnjim zastupnikom Socijaldemokratske partije u njemačkom Bundestagu i europarlamentarcem, Josipom Juratovićem i mladim političarem bh. porijekla Adisom Ahmetovićem, koji je od ove godine takođe dio Bundestaga iz ove stranke.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoji situaciji u Evropi i svijetu, te kako se te politike reflektuju na zemlje Zapadnog Balkana. Predsjedavajući Komšić kazao je da od nove njemačke Vlade očekuje razumijevanje i sagovornika za političko stanje u BiH.

Dupli standardi međunarodne zajednice prema dešavanjima u BiH ocijenjeni su kao pogubni, te je istaknuto da se pregovori o budućnosti naše zemlje pod hitno moraju vratiti u institucije.

Razgovarno je o modalitetima sankcija za pojedince koji intenzivno rade na rušenju ustavnog poretka i razgradnji države, te je naglašeno da su sada na potezu tužilaštvo i sud kako bi se stalo u kraj separatističkim politikama.

Razgovarano je i o 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za koje su se sagovornici složili da se radi o vrlo važnom i istorijskom dokumentu za BiH, te kako je neophodno da međunarodna zajednica insistira na provođenju ovog dokument bez kompromisa unatoč pritiscima iz pojednih krugova unutar Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su jasno naglasili da se od EU očekuje da u odnosu sa BiH komuniciraju iste one standarde koji važe i u njihovim zemljama kao što je zaštita ljudskih prava, demokratija i vladavina prava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.