Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komšić: Sadašnja bh. diplomatija izgradila gore odnose s Kosovom nego Beograd

komsic

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas, boraveći u Zvorniku u okviru predizbornih aktivnosti, da je vrijeme za normalizaciju odnosa između Bosne i Hercegovine i Kosova, smatrajući da je ignorisanje Kosova prepreka za jačanje uloge naše zemlje u političkim i ekonomskim inicijativama i procesima u regiji.

“Izvoz u države Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini – CEFTA čini oko 15% našeg izvoza. Naše loše političko pozicioniranje unutar ovog Sporazuma, posebno zbog besmislenih blokada u ekonomskim odnosima sa Kosovom, a sa kojim ostvarujem trgovinski suficit, dovodi do toga da ne koristimo potencijal tog tržišta za pozicioniranje naših izvoznika”, kazao je Komšić.

“Direktna posljedica manjka adekvatne ekonomske diplomatije, te razdvajanje politizacije pitanja Kosova na liniji Banja Luka-Beograd od trgovine koju ostavarujemo s ovom zemljom, bili su i posljednji problemi sa carinama na mliječne proizvode, koje su tek nedavno ukinute. Kosovo je jedno od najvećih međunarodnih tržišta za naše prehrambene proizvode i tu trpimo štetu kalkulacija iz Banje Luke”, dodaje Komšić.

“U mom prijedlogu poboljšanja s Kosovom, ja ne nudim poteze za koje znam da će ih političari iz RS-a blokirati i zaustavljati. Ali ono na čemu ću insistirati jeste osiguranje slobodne trgovine između dvije zemlje, te osiguranje slobode kretanja. Dok svi drugi profitiraju iz regionalnih odnosa, BiH zaostaje čak za Srbijom u liberalizaciji odnosa sa Prištinom, pa i dan danas moramo vaditi vize da bismo posjetili jedni druge”, dodaje Komšić.

“Posljednje političke provokacije Dodika zbog kojih je odgođena posjeta ministra vanjskih poslova Pacolija Bosni i Hercegovini još jedno je upozorenje. Ne smijemo dozvoliti da se naša država preskače kao domaćin važnih međunarodnih susreta zbog straha od toga šta će na to sve reći vlast u Banjoj Luci”, napominje Komšić.

Komšić poručuje da pokretanje dijaloga o unapređenju odnosa sa Kosovom nije provokacija prema političarima u RS-u, već strateško određenje koje će osigurati direktnu ekonomsku korist kompanijama i građanima Bosne i Hercegovine.